Obraćanja tokom izrade Nacionalne strategije odrzivog razvoja Crne Gore(NSOR) / Arhiva

Poziv za uključenje u izradu NSOR-a
Žabljak, Utorak, 30. August 2005. 0:15 (Durmitor)

NVO «Most» sa posebnim zadovoljstvom poziva građane, svoje partnere, prijatelje, i kolege da uzmu aktivno učešće u izradi Nacionalne strategije odrivog razvoja (NSORCG) i da svojim idejama, vizijama, kritikama, znanjem daju puni doprinos unaprijeđivanju procesa rada na ovom izuzetno vaznom dokumentu za Crnu Goru.
Obavještavamo vas da je na web adresi http://www.nsor.info postavljen portal koji ima za cilj da potpuno otvoreno prati čitav proces, da omogući svim ljudima koji žele da uzmu učešće i daju svoj doprinos.
Na sajtu će biti prezentovani dokumenti, partneri, rad ekspertskih grupa, publikacije, sa posebnim osvrtom na web stranice «Uključi se» i «Evaluacioni formular».

Na stranici «uključi se» je ponuđena jednostavna forma pitanja, koja omogućavaju posjetiocima da konkretnim predlozima i komentarima učestvuju u izradi NSOR (svi komentari i razmišljanja biće dostupni ostalim posjetiocima interneta i naravno razmatrani kroz citav proces).
Strana «evaluacioni formular» je predviđena za ocjenjivanje kvaliteta samog participativnog procesa. Uz ocjenjivanje u više datih kategorija, posjetiocima će biti dostupan i pregled statistike u vidu dijagrama sa procentualnim odnosima datih odgovora.
Navedene strane imaju za cilj da što više približe sam proces i da mobilišu građane da se što aktvnije i u što većem broju ukluče u izradu NSORCG.

Želja nam je da sve dobijene zaključke sa participacija iz svakog pojedinačnog grada, u zvaničnoj formi podijelimo sa cjelokupnom javnošću , učinimo ih podložnim komentarisanju , pokrenemo što širu kampanju, zainteresujemo što veči broj ljudi da se uključi u proces, a medijima i svjetskoj javnosti omogućimo potpunu dostupnost svih materijala i relevantnih informacija.

Pored navedenih stranica, na web-stranici http://www.nsor.info biće ponuđeni dokumenti iz cijelog procesa, posebna stranica sa galerijama iz svih participaciija, zakonima, tekstovima o održivom razvoju, forum koji će otvoriti još širu raspravu o pitanjima bitnim za konačan dokument.

Pozitivna iskustva u našem dosadašnjem radu i ogromna dostupnost interneta daju nam vjeru da će se u ovom procesu stvoriti potrebna energija i dokazati da savremeni pristup rada u jednoj ovakvoj oblasti donosi rezultat.
Poruke sa banera, i promotivnog materijala:
»Buducnost pocinje danas, stvarajmo je sami»,
«Kakav je to covjek koji ne ucini svijet boljim?»,
»Sami kreirajmo buducnost» ….
vjerujemo bice dovoljan razlog da podstaknete potencijale Crne Gore, shvatite važnost dokumenta i postanete dio jednog stvaralačkog procesa koji će koristiti budućim generacijama.

Izradu web-stranice u okviru cijelog procesa participacija podrzala je kancelarija UNDP-a u Podgorici. Svima koji na svojim web-stranicama žele podržati izradu «Nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore» uputićemo banere.

Siniša Stevović
EKOLOZI U OVOM VIJEKU MORAMO BITI SVI !

Uvodno izlaganje Siniše Stevovića, predsjednika a «Most-a»: na participaciji NSOR-a u Podgorici
Pdogorica, Utorak, 08. November 2005. 17:23

Dragi priljatelji, poštovane kolege, učesnici okruglog stola,

stevovicPostavljajući slogane koji prate ovaj proces, posebno smo potencirali jedan koji je u stvari i vječno otvoreno optimističko pitanje
»Kakav je to čovjek koji ne učini svijet boljim?»
Proces izrade NSOR-a je i kampanja koja pred nama ima za cilj da promijeni pristup rješavanja problema i sve nas trgne u svojim razmišljanjima.
Objedinjeni zaključci sa svih participacija koje smo održali širom Crne Gore, suštinski su potrebni pravci razvoja, koji ne trebaju da budu implementirani samo u Strategiju održivog razvoja već i u sam život kroz sve segmente društva.
Svi zajedno smo pokretačka energija koja može da riješi i najveće probleme.
Ja znam da ste svi ovdje u svojim oblastima uspješni i kreativni sudionici ovog grada, države, svijeta. Sa takvim ljudima smo se sretali tokom cijelog procesa, kroz cijelu Crnu Goru.Ko oslušne i sprovede na ovakav način predloge građana, imaće ogromnu podršku i siguran uspjeh.
Mi ćemo kao nevladina organizacija s obzirom na svoje mogućnosti, obaveze i uticaj upotpunosti ispoštovati ovaj proces i boriti se do kraja za svoju viziju “Za život u skladu sa prirodom Crna Gora ekološka i turistička destinacija».
Možemo se i razlikovati u stavovima, ali siguran sam da se svi skupa ovdje prepoznajemo i želimo najbolje. Oko sebe, iz raznoraznih oblasti, mnogo toga osjećamo i želimo da popravimo na bolje, na svim nivoima. I ne samo za nas, već i za svijet oko nas!
Studija skorijeg datuma urađena uz podršku međunarodnog tima naučnika-istraživača, a pojavila se u magazinu Sajens (Science) govori sledeće:
»Mediteran i planinske oblasti u Evropi biće najteže pogođene promjenama koje bi trebalo da se osjete tokom ovog vijeka na evropskim prirodnim resursima.
Oblast Sredozemlja imaće pojačan rizik od šumskih požara, nestašice vode, gubitka poljoprivredne zemlje i zbog toga što se određene vrste drveća pomeraju prema sjeveru. Ovo su samo neki zakjučci iz Skeaterinog istrazivanja o opasnostima koje prijete Evropi usled klimatskih promjena…
Već su pokrenute regionalne inicijative koje trebaju da budu odgovor ovakvim prijetnjama u kojima smo u prvom redu kao Evropski prirodni potencijal neraskidiv dio (Dinarski luk).
Više o problemima, potencijalima i putevima rekli su gradjani koje smo objedinili u šest dosadašnjih izvještaja iz 17 gradova Crne Gore.

Hvala vam što ste prepoznali vaznost trenutka i što ste se u ovokom broju odazvali i što ste svoje znanje i iskustvo spremni da podijelite na dobrobit svih.
Budite ponosni što učestvujete u jednom ovakvom poslu i što ćete jednog dana moći da kažete da ste bili dio jedne ovakve priče…
Iz cijelog procesa priredićemo publikaciju sa svim informacijama od izvještaja, slika, učesnika…
Sa svim što se bude dešavalo u ovom procesu bićete blagovremeno informisani i pozvani i bićete pozvani i na participaciju u drugom krugu učešća građana kroz tri regionalne konferencije u Budvi, Pljevljima i Podgorici.
Očekuje nas puno rada i nadam se da će te pokazati puno kooperativnost i razumjevanje zarad uspješnosti ove participacije.sreca

HVALA!

Nikšić – PARTICIPACIJOM KVALITETNIJA IZRADA STRATEGIJE

(MINA) – Participacijom u Nikšiću, izrada Nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore dobija na kvalitetu, a otvorena su i nova pitanja koja zaslužuju pažnju, ocijenjeno je danas na Okruglom stolu u prvom krugu participacionih procesa u izradi tog dokumenta.
To je bila četvrta od 11 planiranih participacija u procesu izrade Nacionlne strategije. Do sada su priliku da učestvuju u izradi ovog dokumenta imale nevladine organizacije i privredni subjekti na Žabljaku, Mojkovcu i Beranama, gdje je bilo obuhvaćeno deset gradova sa sjevera Crne Gore.

»Svakom novom participacijom dobija se novi kvalitet, razvijaju se nove ideje, nova pitanja i problemi koje treba riješiti. Ovo je bila jedna od uspješnijih«, ocijenio je predsjednik Nevladine organizacije (NVO) Most Siniša Stevović.

NVO Most je odabrana da koordinira u participativnom procesu izrade Nacionalne strategije.

Stevović je kazao da je odziv učesnika u Nikšiću mogao biti i bolji, ali i ukazao da se proces izrade Strategije tek zahuktava.

»Nije bilo predstavnika Pivare, Željezare, Boksiti su se odazvali, lokalna uprava, turisticki radnici, udruzenja, vodovod i određene NVO. I to je dovoljno, a što proces bude odmicao razvijaće se i svijest građana i učesnika, samim tim i kritike i predlozi«, smatra Stevović.

Predložene teme za rad na participaciji su bile iz oblasti životne sredine, ekonomskog razvoja i socijalnih pitanja.

Stevović je objasnio da se u okviru ove faze izrade Straregije predlažu i određene teme u sve tri oblasti, ali da se u samom procesu dobijaju i nove koje postaju predmet rasprava.

»Tako smo danas razvili nove teme – ekologiju i zaštitu i turističku valorizaciju određenih područja u Nikšiću«, naveo je Stevović.

Iz Ministarstva zaštite životne sredine i uređenja prostora je ukazano da je dosadašnji proces u izradi Nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore ocijenjen kao najuspješniji od sedam zemalja predstavljenih na sastanku zemalja za Mediteranski akcioni plan.

Objašnjeno je da je Crna Gora prva zemlja na Balkanu koja radi ovakvu Staregiju i istaknuto da koncept održivog razvoja zahtijeva balansiranje ekonomskih, socijalnih i ekoloških zahtjeva.

„Da bi se osiguralo uključivanje zahtjeva održivosti i razvojne politike i njihovo sprovođenje u praksi, Crna Gora treba da pripremi i implementira Nacionalnu strategiju održivog razvoja“, saopšteno je na skupu.

U izradi Nacionalne strategije učestvuju Ministarstvo zaštite životne sredine i uređenja prostora, Program za životnu sredinu Ujedinjenih nacija (UN), Koordinaciona jedinica Mediteranskog akcionog plana, Program za razvoj UN – lokalna organizacija Podgorica, kao i brojne NVO.

Gradjani da upoznaju Crnu Goru
Ulcinj, Srijeda, 26. October 2005. 2:07

Berane-participacija-gradja
Ucesnik na konferenciji u Beranama

U palati“Venecija“ u Starom gradu u Ulcinju juče je održan šesti okrugli sto u okviru prvog kruga participativnog procesa izrade nacionalne strategije odrzivog razvoja Crne Gore(NSOR). Kako je kazala savjetnik u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Knežević,jučerašnji sastanak bio je prilika da predstavnici lokalnih uprava,institucija i NVO u Ulcinju i Baru doprinesu procesu izrade NSOR kroz analizu postojećeg stanja,indetifikaciju prioritetnih mjera i ciljeva koje treba preduzeti i postići u unapredjenju ekonomskog razvoja. Siniša Stevović predsjednik NVO „Most“ koja je koordinator procesa izrade NSOR,kazao je da u okviru prvog participativnog kruga okrugli stolovi imaju za cilj da kroz direktno učešće gradjana i predstavnika lokalnih vlasti utvrde gdje se,šta i koliko može graditi u Crnoj Gori. -Zanimljivo je da neslućene potencijale i resurse Crne Gore dovoljno ne poznaju ni njeni gradjani.Zato bi sve ekskurzije trebalo organizovati prvo u Crnoj Gori,pa onda ići dalje-kazao je Stevović ne krijući oduševljenje ljepotama Starog grada u kome,kako je naglasio,boravi prvi put. -Samo tako možemo shvatiti kako treba razvijati Crnu Goru,koji su njeni potencijali koje moramo forsirati i mane koje valja eliminisati-kazao je Stevovic. Projekat izrade NSOR realizuje se u saradnji Ministarstva sa UNEP/MAP-om i UNDP LO Podgorica,a uz finansisku podršku Ministarstva životne sredine i prostora.


PO MJERI GRADJANA
Kotor, Petak, 14. October 2005.

U kotorskom hotelu „Fjord” održan je prvi krug participativnog procesa izrade nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore. Okruglom stolu prisustvovali su još zainteresovani iz opština Budva, Herceg Novi i Tivat. Organizator je NVO „Most”, kao koordinator procesa, koji je podržan od strane Vlade Republike Crne Gore, Ministarstva za zaštitu životne sredine i uređenje prostora, Programa za životnu sredinu UN, Koordinacione jedinice Mediteranskog akcionog plana i kancelarije Programa za razvoj u Podgorici.
– Ovo je peta participacija u Crnoj Gori, sa sjevera preselili smo se na jug, a posebno je važno što u procesu učestvuju i građani, istakao je Siniša Stevović, prdsjednik „Mosta”. – Ljudi sa Primorja izuzetno dobro znaju šta je održivi razvoj, a baš u Kotoru može se zaključiti da je sve, uglavnom, u skladu sa prirodom, da ništa nije predimenzionirano. Nažalost, naše vrijeme donijelo je mnoge nevolje, koje moramo eliminisati.
Stevović je napomenuo da je sada riječ o strategiji, dokle se smije ići, šta je dobro a šta nije, šta je prioritet, a šta mana. Rad se obavlja kroz tri oblasti ekologija, ekonomija i socijalna pitanja), a građani sami predlažu teme od bitnog značaja za njihov region, jer oni najbolje znaju šta im je činiti. Informacije će biti prenesene ekspertima, koji će kroz radne grupe definisati završni dokument, a koji će biti prezentiran javnosti.
Pored današnjeg skupa u Kotoru, sličan posao obavljen je za opštine Žabljak, Plužine, Pljevlja i Šavnik, zatim za Mojkovac, Kolašin i Bijelo Polje, te Berane, Rožaje, Andrijevicu i Plav, a posebno je obrađen Nikšić, kao teritorijalno najveća opština. Slijede još participacije u Ulcinju i Podgorici, za te i susjedne opštine.

Prva regionalna konferencija
NSOR CG će polagati ispit i u Pljevljima
Pljevlja, Petak, 10. February 2006. 15:13 (NGO „Most“)

„Da li ima pozvanijeg mjesta za održavanje prve regionalne konferencije NSOR – a Crne Gore od Pljevalja? Grad sa ekonomskim, ekološkim i ljudskim potencijalima koji danas upravo plaća greške neodrživog razvoja iz nekih prošlih vremena i odsustva strategije. Siguran sam da će sama Strategija ovde polagati veliki ispit“ rekao je Siniša Stevović, predsjednik RKIC „Most“ ,koordinatora participativnog procesa NSOR-a, otvarajući u četvrtak prvu regionalnu NSOR konferenciju u Pljevljima. Konferenciji su, pored predstavnika opština, NVO sektora i privrednih subjekata sa Sjevera prisustvovali i Branko Lukovac, šef Kancelarije za održivi razvoj, Garet Tankosić Keli, UNDP Podgorica i Bil Mudi, Rokfeler Fondacija.

Tokom plenarnog dijela Konferencije, učesnici su diskutovali o aktuelnim ekološkim, društvenim i ekonomskim problemima na području opštine Pljevlja i čitavog Sjevera.

„ Opredeljenje za industrijski razvoj Pljevalja je bilo pogresno, danas imamo 10.000 ljudi manje nego pre 15 godina kada su Termoelektrana i rudnik počeli sa radom. To znači da, ako se strategija razvoja bude koncipirala na industrijskom razvoju, u ovom gradu više neće biti stanovnika. Sa druge strane postoje mogućnosti za iskorišćenje vodenih resursa, šumskih resursa i turistickih potencijala, razvoj sela, razvoj poljoprivrede“, istakao je Igor Golubović, šef kancelarije CHF-a u Pljevljima.

ucesnik-izrade-nsor-a-u-PodUčesnici su kao prioritene aktivnosti u locirali hitnu toplifikaciju Pljevalja, kao i poštovanje principa „zagađivač plaća“.

Branislav Veljković iz Centra za razvoj Pljevalja je istakao potrebu za usaglašavanjem drugih razvojnih strategija i planskih dokumenata sa Strategijom održivog razvoja Crne Gore. „Poznata je definicija održivog razvoja „4 E“a: energija, ekologija, ekonomija i edukacija. Dokumentom NSOR-a CG bi trebalo da pomirimo ove stvari i treba tu da se krećemo. Sa tog aspekta, poželjno bi bilo da se na to obrati pažnja, pogotovu sto se odredjeni dokumenti na nacionalnom nivou ne slažu sa razvojnim planovima opština i sa NSOR-om“, rekao je Veljković.

Garet Tankosić Keli, šef kancelarije UNDP Podgorica je izrazio zabrinutost i zaprepašćenje činjenicom da je javnost uskraćena za uvid u tendersku dokumentaciju u procesu privatizacije Termoelektrane „Pljevlja“. „Cilj ovakvih konfencija je da se pronađe način kako da se problemi na lokalnom nivou predstave u Strategiju koja je za čitavu CG. Ako imate informacije možete uticati na Strategiju…bilo bi isuviše blago da kazem da sam začudjen činjenicom koju danas čujem, da niste imali prilike da vidite tender. Zapanjen sam. To je osnovni princip odrzivog razvoja – podjednak pristup infortmacija. Svi bi morali da imaju isti pristup informacija, vi ste u stvari vlasnici Rudnika i Termoelektrane i vi to prodajete i morate da imate informacije o tome. Vi plaćate porez za to što živite ovde i to se sve nalazi u vašem dvorištu“.

Učesnici su komentarisali i aktuelnu situaciju sa Studijom razvoja planinskog turizma, koja je naišla na kritiku NVO sektora. Branko Lukovac, šef Kancelarije za održivi razvoj je tim povodom rekao da će ova Studija biti revidirana ili ponovo rađena, o čemu treba da odluči Savjet za održivi razvoj, na sjednici koja će se održati 1.3.2006.

Bil Mudi, predstavnik Rokfeler Fondacije je komentarišući rad na konferenciji, istakao da je pozitivno što se jasno prepoznaje želja društvenih činilaca da se okrenu drugim pravcima ekonomskog razvoja, kako bi e iskoristili i drugi nacini privredjivanja. „Shvatam da je jako tesko zaustaviti aktivnosti i privredne djelatnosti koje zagadjuju kada istovremeno nije moguce drugačije obezbijediti nova radna mjesta, u delatnostima koje ne zagađuju okolinu. Šansa za ovaj proces je gledanje na turizam kao na jednu od razvojnih mogućnosti, kao i opredeljenje za stvaranje „čistih poslova“. Teško je ostaviti stari posao i okrenuti se novim poslovima iz oblasti održiviog turizma, ali činjenica je da ljudi u svijetu to rade i da kroz tu vrstu aktivnosti zadržavaju mlade i podstiču ih da ostanu u svojim rodnim mjestima i selima“, zaključio je predstavnik Rokfeler Fondacije.

Drugi dio Konferencije je bio posvećen radu po grupama. Učesnici su imali prilike da prepoznaju prioritetne mjere za date ciljeve dijeleći se u tri grupe: životna sredina, ekonomski razvoj i društveni razvoj. Na ovaj način locirane prioritetne mjere će biti proslijeđene ekspertskim radnim grupama, kako bi se uključile u akcioni plan NSOR CG.

Planirano je da se sledeća regionalna NSOR konferencija održi u Budvi, 15.2.2006. godine.


Druga Regionalna konferencije NSOR CG
Novi iskorak ka održivom razvoju
Budva, Petak, 17. February 2006. 1:52

budva
Sa participacije u Budvi

„Ako smo 1992 godine imali snage da u prvom Članu Ustava obznanimo da je Crna Gora demokratska, socijalna i ekološka država onda danas moramo uciniti snazniji iskorak. Taj iskorak za Crnu Goru može biti samo ono što joj u stvari i pripada: Turistička, Poljoprivredna, Pomorska, sredjena zemlja iz koje se ne mora odlaziti u potrazi za boljim zivotom“ rekao je Siniša Stevović, predsjednik RKIC „Most“ na Drugoj regionalnoj konferenciji u procesu izrade Nacionalne strategije održivog razvoja, koja je održana za južnu regiju, u srijedu u Budvi (sala hotela „Blu Star“). Pored predsjednika RKIC „Most“, učesnicima konferencije se obratila i Jelena Knežević, savjetnik u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i uređenje prostora, predstavivši strukturu procesa rada na NSOR CG.

Specijalni gost konferencije je bio profesor Ludvig Kramer, ekspert EU za potrebe „Platz“ projekta, koji je govorio u perspektivama održivog razvoja i pravnoj regulativi na poljuzaštite životne sredine u Crnoj Gori i EU.

Tokom plenarnog dijela konferencije, učesnici su komentarisali prvi nacrt NSOR CG, a zatim u radu po grupama izvršili prioritizaciju mjera za prioritetne ciljeve, koji će biti dostavljeni ekspertskim radnim grupama.

Naredna regionalna konferencija NSOR CG će biti održana u Podgorici 27.02.2006.

Zavrsen participativni dio procesa
MOST: Veliki doprinos gradjana
Podgorica, Četvrtak, 09. March 2006. 1:04 (Most)

Konačni nacrt Nacionalne strategije održivog razvoja (NSOR), koja se bazira na očuvanju životne sredine i održivom korišćenju prirodnih resursa, biće pripremljen u prvoj polovini aprila. NVO ”MOST” koordinator je je participativnog dijela izrade NSOR , a realizuje ga crnogorsko Ministarstvo zaštite životne sredine i uređenja prostora u saradnji sa UNEP, MAP-om, podgoričkim UNDP LO i finansijsku podršku italijanskog Ministarstva zaštite životne sredine.

Obracanje predsjednika RKIC „Most“ Sinise Stevovica na trecoj regionalnoj konferenciji, odrzanoj 7.3.2006.godine:

Postovani učesnici, dragi gosti, predstavnici medija

Želim da vas obavijestim da je regionalna konferencija NSOR- a u Podgorici i završna u okviru onog dijela obaveza koje je MOST preduzeo u ovom procesu,

tako da je za nas ovaj današnji rad ima svečarski karakter.

Podgorica-strategija-razvojOsjećam potrebu da vam se zahvalim što ste svoju energiju bezrezervno podijelili na dobrobit ovog društva, tj. gradjanski mudro postavljajući nove standarde na ovim prostorima.
Zahvaljujem se svim partnerima na dosadašnjem radu, zalaganju i ostvarenoj saradnji.

Želim da Vam poručim da i ono što smo svi mi zajedno do sada stvorili nećemo moći u potpunosti ostvariti bez stalne borbe i rada.
Kada imamo svoj cilj, možemo ga i dosegnuti, kada vjerujemo možemo ga i ostvariti.
Naša ideja vodilja je da ukupno gradjanstvo ima prioritet u odnosu na pojedinačne interese, da je društveni interes moguće ostvariti, i da se konsenzusi mogu postići i iznad političkih paravana.

Stvorena konekcija i obostrano razumjevanje za nas je velika obaveza.

Tražimo svaki dan odgovore, tražimo svaki dan odgovore u našim životima.
Vidite i sami da svijet sve više postaje globalno nakaradan: da se potresaju sistemi vrijednosti, da je mnogo nesreće, gladi, prijetnji.
Probleme u Crnoj Gori dovoljno dobro poznajemo.

Krajnje je vrijeme je da se konačno uozbiljimo!

To smo dužni prije svega zbog onih koji će živjeti poslije nas, ali i zbog stvaranja preduslova civilizovanog življenja dostojnog u ovom vijeku i prostoru.

Uskoro ćemo saznati koliko smo uspjeli u svemu tome!

Postoje svi preduslovi da ovaj dokument postane čvrst dokaz zrelosti jednoga društva.

Iz praktičnih razloga potrudićemo se da ovaj proces iz naše perspektive publikujemo i omogućimo što širem auditorijumu da se upozna sa dobijenim rezultatima.

Ja ću biti slobodan da ustvrdim da do sada nijedan proces nije sproveden na ovakav način, i pored nerazumjevanja svih onih činilaca koji trebaju činiti jedno društvo demokratskim.

Znate i sami da ovo i nije baš nepovoljniji trenutak za sprovodjenje ovakvih aktivnosti, i da je stoga nas zajednički uspjeh još veći

Kada smo počinjali posao u okviru NSOR-a, pozdravljali smo učesnike riječima da će jednog dana moći sa ponosom da kažu da su bili dio jednog ovakvog procesa…
Mislim da je i najprikladnije ovo pozdravno obraćanje zavrsiti upravo u tom tonu.

Krovni dokument koji treba usvajati skupstina Crne Gore
Nacionalna strategija održivog razvoja(Dio obraćanja / sjednica savjeta)

Prostorni Plan Crne Gore mora biti u skladu sa strategijom

Ukoliko bi se dosledno prihvatila kao razvojni put, Nacionalna strategija održivog razvoja Crne Gore – NSOR CG, bi posle usvajanja Deklaracije “Crna Gora – ekološka država” , bila prvi konkretni korak na tom putu.

Kao aktivni učesnici u procesu izrade NSOR-a (vodjenje participativnog procesa), možemo da potvrdimo da se po prvi put, na velikom nivou transparentnosti, po svjetskim sandardima, radilo na stvaranju važnog strateškog dokumenta u Crnoj Gori.

Ono što su pojedinci, često naivno, nekada i namjerno zaboravljali, svi su kod kuće, od malih nogu mogli naučiti: za sve moramo izboriti radom, da ništa ne možemo dobiti besplatno, i da čuvamo ono što je u našim rukama.

Odmah da kazem sledeće, imamo zamjerki na konačan nacrt.
Činjenica je da se na nekim mjestima osjeća nesigurnost prema odabranom pravcu razvoja, a na pojedinim mjestima i strah od raznoraznih interesa koji su suprotstavljeni tom putu. Konkretno, nije nam jasno zašto procenat zaštićenih područja u prvoj ekološkoj državi stoji na donjoj granici od 10%, što propisuje Evropska unija?

Zašto jedan ovakav strateški dokumument ne bi definisao procente i pravila u proizvodnji električne energije koje bi morali dobijati iz alternativnih izvora energije (sunce, biomasa, itd)? To su već uradile zemlje koje brinu o svojoj budućnosti.
Imamo i neke zamjerke za prioritete mjera iz akcionog plana, itd?

Naravno, imamo i pohvale.

Kroz tekst i ciljeve, često provejavaju zahtjevi koje smo dobili u izvještajima iz više participacija, u kojima je učestvovao veliki broj gradjana Crne Gore.

Po prvi put, u jednom zvaničnom dokumentu, imamo konstatacije:

– Naslijedjena privredna struktura je dosta neprilagodjena zahtjevima održivog razvoja, i u toj oblasti su potrebne značajne i postepene promjene (napuštanje ekonomije zasnovane na zagadjujućim industrijama i neodrživoj eksplataciji resursa)? ili,

– Može se reći, da je u današnjoj praksi preovladjivao model takozvane neoliberalne ekonomije i težnja da se osigura što brzi ekonomski rast u kratkom roku. Danas se u značajnom dijelu javnosti, govori i o nedostacima koje taj model nosi, i raste društveni konsenzus o tome da je budući razvoj Crne Gore potrebno graditi na principima održivosti?

Ovo je prvi dokument ovakve prirode i dolazi u trenutku, kada se odlučujemo da konačno krenemo naprijed. Sigurno se još može nadgraditi i biti dobra osnova do njegove prve temeljne revizije predvidjene za 2011 godinu, kada bi već moralo biti puno toga uradjeno iz akcionog plana, i popločano za buduće generacije.
Ako smo iskreni u ovim namjerama, NSOR CG treba biti krovni dokument koji ce usvajiti skupština.

Postoje otpori ovakvom razvoju Crne Gore i o tome ćemo govoriti u drugoj tački dnevnog reda.

Ono što sada imamo predloženo u Nacrtu prostornog plana Crne Gore koji bi, ukoliko bi se usvojio u predloženom obliku, bio ne samo korak nazad, već potpuno napuštanje pravca razvoja ekološke drzave.

Očekujemo da će Vlada, svi politički subjekti, intelektualne elite, imati osećaj i razmjevanje da je održivi razvoj jedini moguć za zemlju kakva je Crna Gora.
Upravo iz razloga da bi se u potpunosti i na pravi način sproveo i zaživio, insistiramo na osnivanju EKO FONDA, koji bi od svih privatizacija dobijao od 7 do 10% sredstava, kako bi rješavali probleme i pružali finansijsku podršku projektima ovakvog koncepta. Pravih ideja i projekata ima. Već smo angažovani na sličnima – Medjunarodna mreža eko sela, Dinarski luk, Eko zona Durmitor, kampanja “Zeleno je IN”, itd…Crnogorsko društvo u cjelini ima snage , želje, znanja i volje, verujemo da postoji kritična masa za ovakav razvojni put, nadamo se da ćete prepoznati tu snagu i podržati je jer cilj – dobrobit Crne Gore.

S poštovanjem,

Siniša Stevović


Obracanje predsjednika RKIC „Most“ Sinise Stevovica na sjednici savjeta za odrzivi razvoj, odrzanoj 7.3.2006.godine:

Poštovani predsjedavajući, poštovani članovi Savjeta,

«Most» je svoje komentare na prvi nacrt NSOR-a Crne Gore učinio dostupnim javnosti i očekujemo da će biti implementirani u sam dokument.
Ovog puta neću govoriti o komentarima i pokušaću u najkraćim crtama da ukažem na dodatne bitne činjenice, koje će po nama, odlučivati da li će ovaj krovni dokument uspjeti da prevazidje postojeće dileme i probleme u Crnoj Gori.

Gradjani su kroz dosadašnji proces dali veliki doprinos ali i nedvosmisleno izrazili očekivanje da se osnovni principi održivosti odmah počnu i sprovoditi. Jedan od osnovnih preduslova održivosti je svakako dostupnost informacija zainteresovanim stranama.
Ne znam da li su imali uticaja, ali zaključci sa održanih participacija širom Crne Gore potpuno korespondiraju sa najavljenim aktivnostima Ministarstva poljporivrede i planiranim snažnijim ulaganjanjima u poljoprivredu.

Spremnost Ministarstva turizma da Plan razvoja turizma u planinskom dijelu Crne Gore usaglasi sa NSOR – om Crne Gore, zatim najvljeni krediti preduzetnicima i manjim firmama, i naravno do kraja godine najavljene aktivnosti ovog Savjeta, takodje su u skladu sa predloženim mjerama i očekivanjima koje smo čuli od gradjana. «MOST» u potpunosti podržava aktivnosti Vlade CG u ovom smjeru, ali smo istovremeno svjesni postojanja i pratimo lobiranja odredjenih krugova koji ne žele da uzmu u obzir principe održivosti.

U okviru prvih aktivnosti, očekujemo i preuzimanje inicijative u smjeru proširenja zaštićenih područja, ka decentralizaciji sistema upravljana, obustavljanje sječe šume u zonama predvidjenim za proširenje Nacionalnog parka «Durmitor», razvoja poljoprivrede, sprečavanju trenda napuštanja poljoprivrednih dobara.

Jedan od načina na koji se može pozitivno uticati na poslednje pomenuti problem je svakako odobravanje subvencija koje farmerima garantuju bolju proizvodnu osnovu i šansu za bolji životni standard, a korporacijama i državi povećava prihode, negativan primjer je pokazatelj da nezaposlena radna snaga u Crnoj Gori ne može da odgovori potrebama koje imaju novi hotelski kompleksi koji su u skladu sa evropskim standardima (najave iz Splendida). Problem edukacije je

posebno prepoznat od strane građana u participativnom procesu rada na NSOR CG.

Ukoliko se ne bi preduzeli koraci u smjeru rješavanja navedenih problema, gradjanima bi poslali poruku da nastave da žive neodrživo.
Takodje jedno od pitanja koja mogu biti presudna za implementaciju NSOR CG je da li treba i na koji način usvajati NSOR CG (napr. da li konačni dokument usvaja Vlada Crne Gore ili Parlament) dok se ne adoptiraju novi zakoni iz oblasti zaštite životne sredine. Svima nam je poznato da pomenuti zakoni stupaju na snagu 2008. godine, pa je onda logično pitanje u kojoj mjeri bi NSOR CG uopšte mogao biti implementiran u naredne dvije godine. Ovo pitanje se posebno odnosi na akcioni plan NSOR CG, koji je u procesu donošenja.

Ako smo se svi opredijelili za principe održivosti i široku partnersku saradnju, hajde onda da konkretno radimo na tome. Pogledajte kako su neke zemlje u bliskom okruženju shvatile poreporuke Agende 21. Smatramo da bi NSOR CG imala punu operativnost i snagu samo ukoliko bi istovremeno sa Strategijom na snazi bili i novi zakoni iz oblasti zaštite životne sredine.

I na kraju na osnovu najava o promjeni Ustava u Crnoj Gori, smatramo da treba obratiti posebnu pažnju da formulacija «ekološka država» ni na koji način ne smije biti ugrožena.

NSOR.info - Kako se stvarala nacionalna strategija odrzivog razvoja
I ovako je izgledala Borba za odrzivi razvoj Crne Gore (IZ Arhive)

Postavi komentar