O meni

Biografija

Ovaj blog, pa tako i ova kratka biografija pisani su zbog potrebe da se informiše javnost i sazna istina. Biografije Siniše Stevovića je kompleksna i po mnogo čemu jedinstvena, puna je dramatičnih, sudbonosnih, slikovitih, životnih trenutaka, iskustava, puna je ŽIVOTA, nesvakidašnja po mnogo čemu.
U jednoj stranici, sa ovim samo malim fragmentima, uz pojašnjenja, linkovane fotografije, intervjue, i video, biće dovoljno da bi se spoznala suština.
Za sve što radi u životu, njegova osnovna vodilja je ljubav, nikada se nije pokolebao da da se bori za prave i vječne vrijednosti.
Neke od omiljenih životnih maksima su mu : “Život je dar”, „Nikad ne odustaj biti čovjekom!!!“ ,Ekolozi u ovom vremenu moramo biti svi.

Rodjen, odrastao,vaspitavan u jednom vremenu, živio u drugom, budio se u sasvim trećem.
Svoj život iznova počinjao više puta, tako ga i dijeli.
Prije povrede, posle povrede, i posle ubistva mladjeg brata.

hotel_planinka2

Rodjen 10.08.1968 godine na Žabljaku, Crnogorac, Južni Sloven,  potiče iz radničke porodice u kojoj su i sa očeve i majčine strane učesnici NOB-a.Osnovnu školu i tadašnju usmjerenu do drugog razreda(Gimnaziju) završio na Žabljaku, a potom dvije godine u GTŠ(Gradjevinska tehnička škola u Hajduk Stanka) u Beogradu i na kraju upisao pedagoški fakultet u Nikšiću .Od malih nogu odrasta na selu okruženom Durmitorom i kanjonom rijeke Tare, aktivan sportista, instruktor skijanja, košarku igra i danas, interesuje ga priroda, duhovnost, poezija, knjizevnost, film, dizajn, fotografija…U duši je ekolog i kosmopolita, neke od najvećih „mana“ su što bezrezervno vjeruje u dobru ljudsku prirodu.
Zanimanje za ekologiju počinju od osnovne škole.

Nikada nije bio član ni jedne političke partije, u staroj SFRJ član socijalističke omladine Jugoslavije i član dobrovoljnih davalaca krvi.

Iz tog perioda sa  punim poštovanjem gleda na nemjerljivi doprinos u borbi za slobodu, uz ogromne žrtve i patnje ljudi, antifašizam, obnovu infrastrukture, ekonomski preporod razorene  zemlje u jako teškim okolnostima, suživot medju narodima,  miroljubivu, izrazito pozitivnu medjunarodnu politiku,  u svakom smislu davanje doprinosa miru  i dobru cjelokupne civilizacije. Besplatno školstvo, zdravstvo,  Univerzitet, Kulturu, socijalnu zaštitu, liberalniju socijalističku politiku u odnosu na tadašnji komunistički blok.
Generacije koje su nam savjesnim radom i požrtvovanjem ostavile snažne polazne osnove,  i mnogo,   više mogućnosti i dobara  nego što su oni naslijedili od svojih očeva.

Isto tako, bez dvoumljenja se zalaže  za  potpuni prekid svih loših praksi, unapredjenje, otvaranje , demokratizaciju, promjene, i jasno  odredjenje na sve ono što u tom vremenu nije bilo u skladu sa  najnaprednijim ljudskim postignućima.

Pripada novoj mladjoj generaciji, novom vremenu,  odgojenoj u slobodarskom pravednom  duhu, koja baštini najveće civilizaciske vrijednosti, najbolje Evropske prakse, snažne gradjanske demokratske, i ekološke svijesti, koja dobro poznaje razliku izmedju  dobro i zla, bez hipoteka, neizvitoperenog  patriotizma,  koja bez razlika gleda na ljudske patnje, koja nije opterećena prošlosti, koja umom i duhovnošću pronalazi put, produbljuje  dobro, nadilazi  negativno, spaja ljude,  radi na mijenjanju lošeg, sposobnu da nadvlada slabosti, preuzme odgovornost, u cilju ostvarenja slobodnog, i u svakom smislu naprednog  društva.

JNA služi 1988/89 godine u SFRJ, i 15 dana pred napuštanje vojske, gradeći u inžinjerskoj jedinici put prema Jezerinama kod Kolašina, doživljava nesreću. Preživljava, ali sa teškim posledicama: povredom kičme i vezivanjem za invalidska kolica.

Posle dugotrajne rehabilitacije, prekida školovanje, ali  tek tu počinje njegov lični razvoj.
Povreda ga nije učinila nemoćnim, ili ga životno ga saplela.Rane liječi uz velike ljude i velike misli, drustveno je aktivan, nikada se ne predaje.

Bez dilema podržava izlazak iz jednopartijskog  sistema, prelazak u istinsku parlamentarnu demokratiju, potrebne reforme,  odlučne korake u cilju  dostizanja normi i standarda na svim nivoima, i temeljnim principima na kojima počiva moderno društvo.
Zalaganja za sve ono sto pokazalo kao najbolji okvir za sigurnost i napredak.
Mirnu tranziciju,  odgovornost, vladavinu prava, pravnu i socijalnu sigurnost, modernizaciju, transparentnost, osnaživanje preduzetništva, stimmulisanje i pokretanje snaznog preduzetnickog duha, koji donosi promjene, i stvara uslove, koji neće dozvoliti propadanje stagnaciju i urusavanje, već atmosferu za unapredjenje ekonomije i drustvene harmonije,   partnerski odnos, ravnopravnost, integracije,  podsticanje ekologije, održivog razvoja, domaćinskog upravljanja, društvo jednakih šansi, gradjanskih sloboda,  slobodnih medija.
Zemlju  progresa, za dostojanstven, kvalitetan, i bezbrižan život u Evropskoj i Svjetkoj zajednici naroda.

U haotičnim ratnim devedesetim godinama, u novoj situaciji , i u neprikladnim uslovima i teškim okolnostima za život,  uspješno radi na različitim privatnim preduzetničkim poslovima: Video klub, Caffe bar, Internet centar.U svakom poslu, bilo privatno ili javno teži da se unese društvena odgovornost i  dobrobit široj zajednici.

U najtežim prilikama,  ima odgovorne, pravovremene,  jasne stavove, razmišljanja koji nijesu izgradjena putem neke trenutne kampanje,  ili medija,  već dugoročno krož život, kroz  iskušenja, iskustva, od dobrih  učitelja, i na  najvažnijim stepenima razvoja.

Kao dobar poznavalac društvenih zbivanja, od početka 90-tih zagovornik anti ratnih zbivanja, rješavanja svih pitanja  mirnim putem,   snaženja ekonomije,  snaženja i produbljivanja  veza, približavanja ljudi, djelovanja u svim pravcima  kojima se ljudima proširuju mogućnosti i kvalitet života, Evropskih integracija, otvoreni kritičar teških autodestrukcija,  pogubnih politika, ratnih razaranja,  košmara, populizma, huškanja, srozavanja, poniženja, pohlepe, raslojavanja, izigravanja gradjana, korupcije, grubog manipulisanja medijima, neprestanog indukovanja i odrzavanja drustvenih podjela, nespremnosti da se  prihvate demokratska pravila, da se pravovremeno i pravilno odgovori na izazove, obaveze,  probleme, uvedu neophodne promjene, podredjivanja, obezvrjedjivanja,  i ugrožavanja kvaliteta života i pozicije cijelim generacijama.

Ekonomskog i ekološkog nazadovanja, institucionalnog slabljenja.
Niza štetnih i  pogrešnih  odluka
Izopštenja, ili potpunog odsustva važnih korektora društva.

Okolnosti u kojima su stvorene anomalije gdje su  i ljudi i priroda,  nedužni, dovedeni u jako tešku situaciju. Nepravde doživljava i na svojoj koži uz mnogobrojna kršenja najosnovnijih ljudskih prava.

Sve je ovo zajedno,  jako uticalo na njegov život, stavove, i prevagnulo da 2003. godine osnuje organizaciju “Razvojno kulturno informacionI centar „MOST”, sa istomišljenicima koji neće čekati da nas loše stvari učine još lošijima, već  će ih konkretnim radom i primjerom mijenjati na bolje.

razvojno-kulturno-informaci

Uz svo iskustvo i znanje, uz rad  MOST -a unosi se integritet, optimizam, nesebičnost, principijelnost, ogromna energija.
Sa Mostom prolazi kroz obuke liderstva, ekologije, održivog razvoja, Evropske unije, civilnog društva, jačanja kapaciteta organizacija, marketinga, brandiranja, Londonsku školu za odnose sa javnošću(LSPR), formiranja koalicija, uključivanja lokalnih zajednica, učešća javnosti, demokratije, ljudskih prava.

Svoj volonterski rad u MOST/u započinje 2003. godine, posle Prve redovne skupštine na Žabljaku gdje je izabran za predsjednika .
Od osnivanja radi na više zadataka i zaduženja:

Osnivac i predsjednik MOST-a, osnivac, i glavni i odgovorni urednik internet info portala durmitor.com(turistički informativni portal), i odjek.com(prvi slobodni portal civilnog sektora u Crnoj Gori), kao i cijele mreže projekata i internet prezentacija koji godinama uspješno promovišu Crnu Goru.

Most postaje Evropski profisilasna respektabilna nezavisna ekološka organizacija, u koju se uključuju naučni radnici, mladi, i gradjani koji vjeruju da se poštenim i vrijednim radom može stvoriti bogata, pravedna, i Evropska zemlja.Most po prvi put u Crnoj Gori povezuje ljude bez razlika.Podržavaju ga i aktivisti su u njemu gradjani svih političkih partija, nacija, uvjerenja.Ujedinjuje širok front aktivista, slobodoumnih ljudi, ekologa, organizacija, gradjanskih društava, gradjana.Djelovanje kroz saradnju sa svim subjektima  društva, u institucionalnim okvirima, modernim, mirnim,  i primjerenim metodama iz najboljih parlamentarnih praksi.

Projekti su  tako osmišljeni da sa minimalnim sredstvima što dalje dosegnu, da ih prožima vizija,  humanizam i kultura,  da gledaju dalje u budućnost, da budu motivacioni, da se dotakne suština, da ljudima otvore vidike, i razmišljanja potrebna novom vremenu, učine ih senzibilnijima prema životnim pitanjima,  pozitivnim pristupom, primjerom pokažu da nije  teško mijenjati stvari na bolje,  demaskiraju sve loše  oko nas, otklone slabosti, ukažu na mogućnosti, podignu  samopouzdanje, inovativnost, ujedine,  pravilno usmjere i kanališu ogromnu stvaralačku energiju, da pomognu gradjanima da stvore  dobre uslove za život , da ne postanu ekonomski autsajderi, ili odu na marginu  i poroke(alkoholizam, drogu, kriminal, nasilje, kocku), da budu tačno informisani, da izgrade konstruktivnu kritičku svijest,  podrže sve što je napredno i društveno odgovorno, da odbace negativno,  da znaju svoja prava, obaveze,  odgovronosti,  da pokrenu razvoj, aktivizam, saradnju, osnaže demokratiju, stvore društvo u kome vlada, napredak, mir, dobro, radost, zdravlje, optimizam, univerzalne vrijednosti,  poštovanje zakona, održivost, ekologija, i sve ono što ih prati,  itd…

U  akcije koje porkeće MOST se uključiju na desetine hiljada gradjana Crne Gore…

Obilazi više puta gradove širom zemlje radeći sa gradjanima na terenu…

Glavni je fasilitator u procesu izrade Nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore (NSOR CG), lider gradjanskog pokreta za zaštitu rijeke Tare – „Neću baru, hoću Taru“, jedan od autora Deklaracije o zaštiti rijeke Tare i uspješni branilac Deklaracije u Parlamentu Crne Gore, autor “Deklaracije o ekološkom razvojnom putu Crne Gore”, kordinator festivala održivog turizma “Durmitor samo za tebe”, višegodišnji član Nacionalnog savjeta za Održivi razvoj Crne Gore, promoter ekologije na muzičkom festivalu EXIT-2005,

Sa Mostom dobitnik najviših nagrada iz ekologije, turizma, odnosa sa javnošću(maslinova grana, wild beuty award, PR i znanje…), idejni je tvorac više projekata iz ekologije, održivog razvoja, turizma, borbe protiv siromaštva, medija, u vremenu dok još vlada mržnja i netrpeljivost , daleko prije, pokreće projekte ekološkog aktivizma, regionalne ekonomske saradnje(Bosna, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Hrvatska…).
Kreator slogana, promotivnih filmova, filantrop, pomaže, mlade, promovoviše sport, zdrav život, volonterizam, organizuje takmicenja, zastupa gradjane, učestvuje više javnih rapsrava i kampanja…

Zbog svojih jasnih stavova, uspješnih projekata razvoja,  uspješno sprovedenih akcija za zaštitu prirode, zastupanja obespravljenih gradjana, odbrane rijeke Tare, ugleda, podrške koju ima , i projekata koji su istinski podredjeni interesima budućnosti, zdravlju, održivosti, ljudima, prirodi.
Često je nepodoban i na putu, progonjenjen, na sudovima, na udaru specijalnih osmišljenim medijskim kampanja, svih vrsta pritisaka , lično i prema cjelokupnoj porodici.
Svi metodi i pokušaji diskreditovanja više godina su u funkciji , traju i danas…
Ne uspijevaju pokušaji potkupljivanja, korupcije, ne uspijeva specijalno osmišljena medijska kampanja, ne uspijevaju ni pokušaji miješanje u njegov privatan život.

Porodica je njegova najveća podrška, oni koji su planirali nečovječne udare na porodicu su to jako dobro znali .Godine 2008 i 2009 dobija upozorenja i prijetnje za svoju braću, da bi samo nekoliko dana posle upozorenja „čuvajte se ovih dana“ bilo inscenirno „samoubistvo“ mladjeg brata, akiviste MOST-a, momka od 29 godina.
Zbog svega prezivljenog u otvorenom pismu upoznaje crnogorsku i medjunarodnu javnost, institucije, političke partije, „zaštitnike ljudskih prava“,  o pritiscima koji po svemu podsjecaju na planove iz najmračnijih vremena.

Dan posle Ivanovog ubistva doživljava duhovno iskustvo, ukazanje koje mi je pomoglo da bolje spozna i vidi mnogo toga jasnije.

Dolakom na Žabljak isti dan posle Ivanovog ubistva, u budnom stanju pojavljuje mu se SVETI   LIK:

Obucen u jednostavnoj sivoj starinskoj mantiji, sa drvenim stapom u ruci,  duge brade i kose,  snaznih  crta lica ( Kao Isus i njegovi učenici…). pomažući mu da vidi ono sto  je bilo pripremljeno…Nikada nista slicno, upečatljivije, i tako snažno, nije se dogodilo u njegovom zivotu.

Danas živi svoj život u potpunom duhovnom posvećenju.
sinisanstevovic3

Save

Advertisements
  1. Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s