FILM AVATAR

BIOSKOP: AVATAR – Ocjena: 10/10

(Avatar) Režija: James Cameron, Uloge: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigurney Weaver, Stephen Lang


Nevjerovatno impresivno, jedinstveno i prelijepo – to su atributi koji idu uz film Jamesa Camerona ‘Avatar’. A najbolje od svega je što će gledaoc svega toga postati svjestan već sa uvodnim kadrovima filma, te do samog kraja otvorenih usta pogledati ovo fantastično ostvarenje koje impresivno kombinuje igrani film i 3-D animaciju.

‘Avatar’ je pripreman gotovo 15 godina, a budžet mu je iznosio između 300 i 500 miliona dolara, te ga to čini najskupljim filmskim projektom u istoriji. Bez ikakvog pretjerivanja možemo reći da se svaki cent uložen u ovu priču isplatio. Uz sve to valja reći da ‘Avatar’ nije samo vizualna raskoš i novo poglavlje u filmskoj tehnologiji, već da film ima priču vrijednu gledanja, priču koja tjera na razmišljanje dugo nakon odgledanog filma. A oscarovac James Cameron (‘Titanik’) odavno je pokazao da je majstor u pričanju priča. ‘Avataru’ se sasvim sigurno smiješe i Oscari, a već je nominovan u četiri kategorije za Zlatni globus.

U središtu priče ove akcione fantasy-drame je Jake Sully, bivši marinac koji je ranjen u jednoj bitci i ostao je paralizovan. Njegov brat blizanac je poginuo i Jake prihvata ponudu da ga zamjeni u potpuno novom istraživačkom projektu Avatar.

Jake sa naucnicom Grace Augustine (Sigurney Weaver) i skupinom marinaca predvođenim opakim pukovnikom Quaritchem stize na Pandoru, mjesec prekrivem džunglom koji naseljava humanoidna rasa Na’vi. Oni su gotovo pet metara visoka bića, te umno i tjelesno mnogo napredniji od ljudi, a žive u potpunom skladu sa prirodom koja ih okružuje. Međutim, ispod površine Pandore nalazišta su vaznog dragocijenog minerala kojeg se žele domoći moćne korporacije sa Zemlje…

‘Avatar’ se u bioskopima može pogledati u 3-D tehnici, ali i u običnoj 2-D tehnici. Preporuka je svakako da se film pogleda u 3-D-u, jer riječ je o jedinstvenom vizualnom iskustvu koje će se dugo pamtiti. 3-D tehnika je toliko ispolirana da čak i titlovi djeluju fascinantno. Nikada nisu na istom mjestu i njihova pozicija se mijenja i dubinski i horizontalno po filmskom platnu.

Jaki ekološki angažman filma, zagovaranje tolerancije i suživota različitih rasa te kritika militarizma bi u nekom drugom slučaju djelovali malo trivijalno, ali Cameron je majstor koji zna ispričati priču i uvijek voli plesati po rubu patetike bez da se oklizne i padne u nju.

‘Avatar’ je revolucionaran film nakon kojeg taj medij zasigurno kreće u novo poglavlje ili bolje rečeno novu dimenziju

Reblog this post [with Zemanta]
Advertisements

, , , , ,

  1. Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s