Rijeka TARA – SUZA EVROPE

RIJEKA TARA SUZA EVROPE / Vidikovac Ravni - Eko selo Podgora
(Rijeka Tara – Photo Vidikovac Ravni – Eko selo Podgora/ NGO MOST)

U ambijentu čudesnih sunovrata, ispod okomitih strana dubokih i preko hiljadu metara, probijajući se između planina Bjelasice, Sinjajevine, Ljubišnje i Durmitora, teče najljepša rijeka na svijetu, TARA. Kao usječena brazda između planinskih vrhova teče bistra , a njene vode, s vrijemena na vrijeme, sačinjavaju divne pejzaže sa pitomim i plodnim dolinama na kojima su njive, voćnjaci, gajevi i pašnjaci na kojima pasu stada ovaca i koza, nerijetko zajedno sa divljači, kojom je puna dolina i kanjon rijeke. Teče i protiče dalje kroz ambis nad kojim u pravoj vertikali štrče borovi samotnjaci koji izniču, reklo bi se, iz same kamene litice, sunovraćene u dubini ambisa ovoga znamenitog kanjona. Teče, i kao da se krije od zaljubljenih pogleda u njene brzake, u njen kamen koga je ona sakrila ispod sebe, a koga nam otkriva njena čista i bistra voda. I putuje Tara i kao da traži nekog nevinog i čistog, sebi sličnog, kome će da se bez pogovora preda. Tako lijepa i čista čitavim svojim tokom, natjera zaljubljenog čovjeka da je tepajući nazove SUZA EVROPE.

Rijeka Tara, je kao prirodno dobro od posebnih vrijednosti od svjetskog značaja, dvostruko je upisana u Listu svjetske baštine. Konvencijom o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine (Convention concerning the Protection of the World Cultural and Natural Heritage), koja je usvojena 1972. godine,Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESCO, štiti od devastacije i uništenja prirodne i kulturne baštine koja po svojoj jedinstvenosti i neprocjenjivoj vrijednosti prevazilazi nacionalne okvire, kao nasleđe čitavog čovječanstva. Nacionalni park “Durmitor” sa kanjom rijeke Tare upisan je 1980. godine u Listu svjetske prirodne bastine. Bazen rijeke Tare upisan je 1977. godine u mrežu objekata biosfere u okviru programa UNESCO-a “čovjek i biosfera” (MAB).
Dupla UNESCO zaštita govori o kakvoj se prirodnoj vrijednosti radi.Da bi vam još bolje približili: upis u svjetsku baštinu podrazumijeva pripremu stručne dokumentacije kojom se dokazuje ispunjavanje uslova za upis u Listu svetske prirodne baštine. Pored posebnih vrijednosti dobra, ono mora i da ispunjava bar jedan od deset kriterijuma UNESCO. Od potrebnih kriterijuma, rijeka Tara svakako ispunjava sedmi i osmi kriterijum: „nenadmašan prirodni fenomen ili područje od izuzetne prirodne ljepote i estetskog značaja“, „predstavlja istaknut primjer reprezentativnog osnovnog stadijuma istorije Zemlje, uključujući obiljeležja života (npr. fosili), tekuće značajne geološke procese u razvoju oblika tla, ili značajne geomorfološke ili fizičkogeografske karakteristike”. Od ukupno 878 UNESCO dobara, koji se nalaze u 145 zemalja potpisnica konvencije, iz Crne Gore, pored rijeke Tare na ovoj listi su do danas uvršteni samo NP „Durmitor, i Kotorsko- Risanski zaliv .

„Taj njen životvorni tok, neponovljivi šum koji se od rođenja uvlači u dušu, opije i omami, nije mogao a da ne uslovi bar pokušaj da to i riječima iskažem. No ipak, kao da je presudnu ulogu u svemu tome imao jedan Englez – Milan Svanderlik, koji je, prije skoro 40 godina, došao samo zarad Tare. Zamolio me, tada sam student bio, da mu pokažem najinteresantnije detalje, da snimi. Povedem ga, a on ne zna šta bi prije: da je gleda ili snima. Ovoga nigdje nema, svaka joj je stopa drukčija, kaže sam za sebe, a onda se okrenu meni: „Znaš li ti šta je Tara? E Tara je nešto što više ne postoji na ovoj planeti“. Bio sam začuđen iako sam od rođenja volio tu rijeku. Od tada sam Taru i ja drukčije gledao, jednostavno bez nje nisam mogao…“ Miroje Vuković

In the surroundings of wonderful plunging into the abysses, bellow the steep slopes sometimes more of a thousand meters deep, cutting forcibly its very way between the Bjelasica, Sinjajevina, Ljubisnje and Durmitor mountains, flows one of the most beautiful Montenegro rivers, the TARA river. Like a cut furrow between mountain peaks, the clear- water mountain river flows, and its very waters, from time to time make for wonderful landscapes in tame and fertile valleys in which acres, orchards, forests and meadows may be seen, with its flocks of sheep and goats, very often together with game graze. The river flows even further through the abyss, over it, on its stony slopes the lonely pines to skies pointing, which, the poet would say, from the very stone grow, the stone which plunges itself down, to the depths. The river flows, like hiding from amorous looks regarding the cascades, the stones hidden well bellow, in the depths of the river waters, but, like many things hidden, seen because of its very clear waters. And so Tara flows, like looking for somebody innocent, like herself, to give herself to him. So beautiful, so clear all along its flow, forcing those in love with her to name her THE TEAR OF EUROPE.

Advertisements

, , , , , , , , , , , ,

  1. Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s