Mozart efekat

«Dok slušam muziku, ne plašim se opasnosti.
Neranjiv sam. Nemam neprijatelja.
Povezujem se s najranijim vremenima, i s posljednjim.»
Thoreau, Dnevnik, 1857.

andjeo_statua_harp

Svima nam je poznato da muzika može uticati na naše raspoloženje. Može nas nadahnuti, uzbuditi, utješiti ili probuditi sjetu. No, to nije sve. Muzika nas može i izliječiti što potvrđuje i sve veći broj naucnih istraživanja o primjeni moći muzike na iscjeljivanje tijela, uma i duha. Muzikoterapeut Don Campbell u svojoj knjizi „Mozart efekt“ koja je nedavno prevedena i kod nas donosi dramatične priče o doktorima, šamanima, muzicarima i zdravstvenim stručnjacima koji muzikom liječe sve bolesti: od tjeskobe do raka, visokog krvnog pritiska, hronične bolesti, disleksije, pa čak i mentalnih bolesti.

Ta čudesna pojava, u kojoj određeni zvukovi, tonovi i ritmovi (najviše Mozartova djela, gregorijanski koral, neka djela jazza, new agea, latinoamerička muzika, pop, pa čak i rock muzika) mogu ojačati um, osloboditi kreativnost duha i čak iscijeliti tijelo, zove se Mozart efekt.

Dr. medicine Alfred Tomatis tvrdi da zvukovi visoke frekvencije imaju najjače stimulativno i okrepljujuće djelovanje. Uz takav zvuk možda ne bismo poželjeli kretati se ili plesati, ali Tomatis tvrdi da više frekvencije čak i u malim dozama pomažu aktivirati mozak i pojačati paznju. Radi se naime, o svojevrsnom zvučnom vitaminu C.

Da biste npr. postigli taj efekt dr. Tomatis savjetuje da stišate basove, i ako u svojom muzickom sistemu imate grafički ekvalizator srednje frekvencije, pojačajte visoke tonove. „Najhranjiviji“ rezultati postižu se violinskom muzikom, dok se najveće punjenje energijom postiže frekvencijama između 2000 i 8000 herca. Desno uvo bi trebalo biti okrenuto prema zvučniku, savjetuje Tomatis, i to naravno uz Mozartovu muziku.

„Prvo, nauči sve što imaš da naučiš o svom instrumentu. Drugo, nauči sve što možeš o muzici. A onda zaboravi sve što si naučio i o instrumentu i o muzici, i sviraj dok ti se ne zavrti u glavi“. Miles Davis

Osnažimo imunitet, sezone je gripa

,

  1. Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s