I ovako je moralo da se Bori za odrzivi razvoj Crne Gore… (IZ Arhive)

Nacionalna strategija odrzivog razvoja

Nacionalna strategija odrzivog razvoja

Otkazane 3 regionalne konferencije NSOR-a
Zabljak, Utorak, 20. December 2005. 2:01

Obavještavamo javnost da je nevladina organizacija “Most” zbog za nas neprihvatljivih zahtjeva od strane kordinatora NSOR CG iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i uredjenja prostora (MZŽSIUP) otkazala zakazane regionalne konferencije NSOR CG i pored uručenih poziva i materijala u okviru Drugog kruga participativnog procesa za 10.12.2005 u Budvi, 15.12.2005. u Pljevljima i 21.12.2005. godine u Podgorici.

Razlozi za ovakav postupak su sledeći:

1.Insistiranje kordinatora da MZŽSIUP odabira 6 do 9 experata od ukupnog broja učesnika na svakoj od preostale tri regionalne konferencije.

Kako smo bez ikavih ograničenja pozivali učesnike na sve dosadašnje participacije, što se može vidjeti na spiskovima učesnika( lokalne uprave, experti, nevladine organizacije, pojedinci iz svih mogućih struktura društva…) ovaj zahtjev smatramo pokušajem da se utiče na komentare, dokument, učešče gradjana i obesmisli suština samih regionalnih konferencija.

2.Učešće predstavnika MZŽSIUP na do sada održanim gradjanskim participacijama u našoj organizaciji (imamo negativna iskustva iz prvog kruga gdje se pokušavalo uticati i replicirati učesnicima sa pozicija vlasti što je naišlo na neodobravanje samih učesnika koji su imali prigovore u pogledu ovakvog učešća predstavnika MZŽSIUP)

3. Pokušaji da nam se nametnu datumi za održavanje regionalnih konferencija bez obzira na naše planove i obaveze, stalno mijenjanje datuma drugih dogadjaja u procesu(radne grupe, stolovi..) po kojima se samo «Most» i participativni proces treba uklapati u sve datume.

Sve probleme smo do sada prevazilazili i sa izuzetno kvalitetno odradjenim Prvim krugom na sebe preuzeli odgovornost da Proces učešća gradjana izvedemo u «istom ritmu» do kraja, sa ogromnim očekivanjima, podrškom učesnika i željom da se dobije kvalitetan dokument NSOR-a, po Evropskim standardima.

Naknadni zahtjevi Ministarstva za zaštitu životne sredine koji se tiču odlaganja već zakazanih regionalnih konferencija su samom procesu nanijeli veliku štetu, jer su pozivi bili poslati učesnicima, sve zajedno sa propratnim materijalom.

Ovakva ponašanja i zahtjeve od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine smatramo svojevrsnim pritiskom neprimjerenim demokratskim društvima i pokušajem da se nedozvoljenim sredstvima utiče na konačni tekst dokumenta.

Rezultate dosadašnjeg rada ćemo pulikovati i učiniti dostupnim što većem broju zainteresovanih strana. Sav dosadašnji rad sa svim dokumentima predstavili smo preko sajta http://www.nsor.info i dobili za to ogromnu podršku od strane gradjana. Znanje, entuzijazam i energija sposobna da riješi svaki problem u Crnoj Gori vidljiva je kroz gradjansko učešće u ovom procesu!

Zašto sve ovo nije naišlo na odobravanje određenim krugovima?
Zašto je svih sedam okruglih stolova i dvije konferencije za medije ignorisao javni servis TVCG i pored uredno uručenih poziva?
Da li zbog nečijeg straha, interesa, nespremnosti ili nesposobnosti da se suoči sa problemima i pristupi njihovom rješavanju…?

«Most» će to ostaviti javnosti da prosudi!

Nijesmo učestvovali u procesu i organizovali učešće građana da bi neko jednostavno ignorisao sav rad i stalno insistirao na popuštanju, a na štetu donošenja NSOR-a Crne Gore. Nijesu nam jasni motivi ovakvih postupaka, da li se radi o pokušaju provokacije i želje da se iskompromituje “Most” kao organizacija koja uživa povjerenje građana, ili je nešto drugo u pitanju?
Ako neko misli da ulogu nevladine organizacije treba samo da odglumimo, onda će se morati tražititi druga rješenja.

Ne pada nam na pamet da dajemo legitimitet procesu koji narušava osnovna načela učešća građana u donošenju ovako važnog strateškg dokumenta!
Formirali smo naš tim experata, već analizirli prvi nacrt NSOR-a i sa pažnjom pratimo kakva vrsta poteza će se povlačiti u ovom procesu. Sa svim detaljima upoznavaćemo naše kolege, učesnike i sve zainteresovane za ovaj proces.

Siniša Stevović

RAZVOJNO
KULTURNO
INFORMACIONI
CENTAR
„MOST“

Pljevlja

Sa participacije NSOR-a u Pljevljima

Postignut dogovor u vezi NSOR-a Crne Gore
Podgorica, Subota, 24. December 2005. 1:42

Ministar zaštite životne sredine i uređenja prostora Boro Vučinić sa saradnicima, održao je danas sastanak sa predstavnicima organizatora i koordinatora I faze Participativnog procesa u okviru izrade Nacionalne strategije održivog razvoja. Sastanku su prisustvovali pomoćnik ministra Nada Mugoša i koordinator izrade Nacionalne strategije Jelena Knežević, te predstavnici UNDP-a Garret Tankosić Kelly i šef tima Miodrag Dragišić, a u ime koordinatora participativnog procesa – NVO “MOST”, Siniša Stevović i Batrić Krsmanović.

Na sastanku su analizirana iskustva iz I faze Participativnog procesa, otklonjene nedoumice nastale tokom tih aktivnosti, te usaglašeni stavovi i postignut dogovor o obavezama u II fazi tog dijela procesa.

Ministarstvo zaštite životne sredine i uređenja prostora, UNDP LO Podgorica i NVO “Most”, blagovremeno će obavijestiti javnost o detaljnom planu za nastavak participativnog procesa u II fazi.


MOST bojkotovao sjednicu Nacionalnog savjeta za održivi razvoj
Zabljak, Utorak, 25. July 2006. 2:08 (Durmitor)

Saopštenje za javnost

Ovim putem želimo da saopštimo da nevladina organizacija „MOST“, zbog već poznatih problema koje smo iznijeli u javnost, ustaljenih metoda koji se koriste od strane državnih medija Crne Gore, neće prisustvovati sjednici Nacionalnog savjeta za održivi razvoj Crne Gore i time davati legitimitet Vladi koja koristi nedemokratska sredstva, kontroliše medije, i na taj način pokušava marginalizovati nevladine organizacije koje sve svoje snage ulažu za razvoj crnogorskog društva i njegove demokratije.
Skrivanje gorućih problema Crne Gore upravo razotkriva namjere onih kojima je potrebno ćutanje. Zbog osjetljivosti perioda kroz koji zemlja prolazi, zbog svih poznatih radova „ispod žita“ koji se konstantno dogadjaju u Crnoj Gori, smatramo da javni servis ne smije nikako ignorisati rad nevladinog sektora koji po jednoj od svojih osnovnih funkcija upravo i ima zadatak da posmatra, ukazuje, i sprečava sve ono što je društveni problemi.

Crna Gora ne smije biti deklarativno demokratska zemlja.
Zemlja ove veličine i sa ovim brojem stanovnika mora biti jedinstvena po pitanjima osnovnih ljudskih prava i ne smije gušiti unutar sebe ni jedan glas razuma.

Tamo gdje se koriste ovakve metode, kontrolišu mediji, selektivno primjenjuje demokratija, skrivaju problemi od gradjana, potpuno se obesmišljava uloga civilnog sektora.
Na prvom sastanku prihvatili smo poziv i učešće u ovom savjetu, zajedno sa svojim kolegama pokušali obezbijediti gradjanski glas i podsticaj nasušno potrebnih društvenih promjena, medjutim posle iskustva sa prve sjednice očigledno je da se taj savjet želi iskoristiti u sprovodjenu svima poznate politike Vlade, koja na žalost od nevladinog sektora očekuje da samo svojim prisustvom bude paravan za «ispoštovanu demokratsku proceduru».
Neodgovorno ponašanje koje se vješto pravdalo «višim interesima « u proteklih 15 godina doseglo je svoje krajnje granice, ali ne izgleda još i kod pojedinaca koji su umislili da su važniji i od same Crne Gore i koji višestruko zloupotrijebljavaju svoja ovlašćenja.
Nacionalni savjet za održivi razvoj Crne Gore može imati smisla samo u otvorenom demokratskom društvu gdje se problemi jasno predstavljaju javnosti, gdje nema pritisaka, gdje se stavovi nevladinih organizacija, koji se i dijametralno razlikuju od stavova Vlade mogu ravnopravno čuti na Javnom servisu televizije Crne Gore…
Kako to sve nije slučaj “MOST“ pod ovako neravnopravnim uslovima neće prihvatiti učešće u radu Savjeta, ali svakako neće ni prihvatiti da ovakva stvarnost preovlada u Crnoj Gori.

S postovanjem,

Sinisa Stevovic

RAZVOJNO
KULTURNO
INFORMACIONI
CENTAR
„MOST“

Nacionalna strategija odrzivog razvoja Cnre Gore (NSOR)

Nacionalna strategija odrzivog razvoja Cnre Gore (NSOR)


„MOST“ punopravni član Sjevernog saveza za održivi razvoj
Zabljak, Ponedjeljak, 23. October 2006. 8:33

Poštovani,

Posebno nam je zadovoljstvo da Vas obavijestimo da je „MOST“ postao punopravni član Sjevernog saveza za održivi razvoj (Northern Alliance for Sustainability).
Sjedište ovog medjunarodnog savjeta za održivi razvoj nalazi se u Amsterdamu.
O prijemu smo zvanično obaviješteni dopisom Jana Rademakera, izvršnog direktora ANPED-a, gdje je i formalno je potvrđeno članstvo RKIC „Most“ u ovoj organizaciji.

Kako stoji u dopisu, o članstvu MOST-a razmatrao je odbor ANPEDA na godišnjem generalnom sastanku održanom 7-9. septembra u Kijevu, gde su svi prisutni jednoglasno odobrili našu kandidatu. Članstvo smatramo velikim priznanjem za naš rad, i naravno, kao odličnu mogućnost da taj rad kontinuirano unapredjujemo. Na sastanku u Kijevu gdje je učestvovao i predstavnik “MOST”-a glavna tema sastanka bila je pripremanje komentara nevladinog sektora na stategiju održivog razvoja UN-a. Ovo je prvi put da nevladin sektor utiče na jedan medjunarodni dokument tog nivoa, tako da, kao predstavnici Crne Gore, zastupamo i osnovne principe održivog razvoja za svoju zemlju. U toku konferencije sa predstavnicima ANPED-a razgovarano je i o stanju u Crnoj Gori, za koju postoji medjunarodna zainteresovanost, naročito zbog činjenice da se radi o ekološkoj državi koja se deklariše za principe održivog razvoja.

U okviru ANPED-a funkcioniše više radnih grupa tematski izuzetno bliskih suštini rada RKIC “Most” i to: Lokalni pokret za održivi razvoj, Održiva proizvodnja i potrošnja, Voda, zagađenje i zdravlje, Nuklearna industrija i održiva energija, Zdravlje i životna sredina, Karpatska konvencija.

U okviru nastavka svih ovih aktivnosti od 23. do 25. oktobra u Ženevi prisustvovaćemo regionalnom konsultativnom sastanaku VII Globalnog foruma gradjanskog društva i godišnjem sastanaku nacionalnih komiteta Programa za životnu sredinu Ujedinjenih nacija i partnerskih NVO-a.

Sastanak će dati građanskom društvu platformu za učešće u Globalnom ministarskom forumu o životnoj sredini, i obuhvatiće dijaloge na sledeće teme: voda, tretiranje hemikalija, životna sredina i zdravlje, i globalizacija.

Vlada mijenjala formulacije iz finalnog nacrta NSOR-a Crne Gore
Srijeda, 25. April 2007. 16:54

Kao organizacija koja je vodila participativni dio procesa prilikom izrade Nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore (NSOR CG) uz prisustvo i u ekspertskim radnim grupama tokom stvaranja najvažnijeg strateškog dokumenta u Crnoj Gori, dužni smo obavijestiti sve učesnike i crnogorsku javnost da je deset mjeseci kasnije, i pet mjeseci posle usvajanja od strane nacionalnog savjeta za održivi razvoj (usvojena decembra 2006. godine), gotovo tajno NSOR CG usvojila i Vlada republike Crne Gore , bez prezentacije teksta medijima i obavještavanja učesnika procesa…

Posle prvog čitanja usvojene vladine verzije NSOR-a CG, vidjljive su izmjene suštinskih zaključaka, što značajno obesmišljava proces u kome je učestvovao veliki broj gradjana, domaćih i stranih eksperata, institucija, medjunarodnih, i nevladinih organizacija… S obzirom na izuzetno transparentan cjelokupan proces, nismo očekivali da će na kraju strategija održivog razvoja ići na obradu i u „momišićku školu”.

Jasne ekspertske formulacije, koje se kritički odnose na trenutne probleme u Crnoj Gori, mijenjanje su od strane expresnih eksperata pomenute škole koja očigledno ima presudan uticaj i u Vladi .

Simptomatični su upravo djelovi teksta koji su mijenjani, a u kojima se izražava stav o neo-liberalnoj ekonomiji tj. o njenom dijelu koji je poguban za održivi razvoj, izbacivanjem rečenice: Dominacija principa takozvane neo-liberalne ekonomije te poimanje i realizovanje privatne svojine i pojedinačnog interesa kao apsolutnih prava mogu ugroziti perspektive Crne Gore da se održivo razvija, kao i rečenice Samovolja i zloupotreba ovlašćenja od strane pojedinaca i monopolskih grupa i korupcija moraju biti maksimalno ograničene (u dodatku možete pogledati izmjene), izbačene su iz teksta koji prošao jednogodišnje analize najšireg društvenog spektra, zadovoljavajući tako sve Evropske standarde, posle čega je usvojen i od strane Nacionalnog savjeta za održivi razvoj.

Mijenjanje i uljepšavanje stvarnosti kroz sam tekst nije bila ideja izrade NSOR CG, naprotiv, ideja je da se kroz apsolutno realno sagledavanja situacije u Crnoj Gori obezbijede uslovi da krovni dokumnet uljepsa stvarnost njegovom doslednom primjenom.

S obzirom na stalno pozivanje Vlade Republike Crne Gore da je spremna na saradnju, transparentnost, i poštovanje standarda, zapreprašćeni smo načinom na koji se postupilo.

Ako bi prihvatili ovakvu praksu , prihvatili bi da su gradjani nebitni, izigrani, iskorišćeni u procesu, kako bi se pred medjunarodnim institucijama simuliralo učešće javnosti.

U svijetlu ovakvih ponašanja, sada je mnogo jasnije sa kojim je namjerama, i od koje je uticajne grupacije ukinuto samostalno Ministarstva za zaštitu životne sredine . Očigledno je da je posle prodaje privrede na redu prodaja prirode.
Sve zemje u okruženju imaju samostalno Ministarstvo ekologije, uposleno u tranziciji, dostizanju zahtjevnih standarda, korišćenju finasijskih sredstava koja nam pripadaju po tom osnovu, u „ekološkoj Crnoj Gori” su mu iz „nekog” razloga oduzimaju ingerencije .

U tom kontekstu su i igre oko NSOR-a CG , jer je logično da se strategija očitava u Nacrtu Ustava, da se mora se odslikavati u Nacrtu Prostornog plana, te biti krovna strategija u odnosu na sve razvojne strategije: energetike, saobraćaja, šumarstva, turizma… U hijerarhiji strateških planskih dokumenata NSOR je krovni dokument i jedini opšteprihvaćeni pravac razvoja zemlje.

To je sredstvo za sprovodjenje nastojanja svih društvenih činilaca, a ne mrtvo slovo na papiru i mogućnost za manipulacije.

Zastupa socijalne, ekonomske i ekološke aspekte društva , i po prvi put jasno dugoročno iscrtava razvoj zemlje.
Da li zbog toga NSOR nije imao pristojnu prezentaciju?
Da li je izazvao pometnju u lobističkim krugovima koji su iscrtali prostorni Plan i čija je osnovna razvojna filozofija korišćenje tranzicije uz nepoštovanje održivog razvoja?

Očekujemo da ovo čuju sve političke partije, i da mediji pomognu gradjanima da razumiju važnost ovih procesa, očekujemo i vjerujemo u ispunjenje obećanja predsjednika Parlamenta dato mreži „Zeleno je In” , da se strategija uvrsti na u raspravu i na usvajanje od strane Parlamenta Crne Gore, što je u ovom trenutku, s obzirom na nadmoćne pozicije neoliberalne škole, jedino mjesto odakle se može osnažiti održivi razvoj, očuvati identitet zemlje, i suprostaviti se pogubnoj potpunoj privatizaciji države .

IZMJENENE FORMULACIJE NSOR-a CG od strane Vlade

Umjesto:

Dominacija principa takozvane neo-liberalne ekonomije te poimanje i realizovanje privatne svojine i pojedinačnog interesa kao apsolutnih prava mogu ugroziti perspektive Crne Gore da se održivo razvija, budući da održivi razvoj prije svega znači uravnoteženje opšteg (uključujući tu i buduće generacije) i pojedinačnih interesa u svim sferama društvenog života u cilju jačanja političke, socijalne i kulturne kohezije društva, odnosno obezbjeđenja

svih dimenzija ljudskih prava za sve.

Sada stoji:

Poimanje i realizovanje privatne svojine i pojedinačnog interesa kao apsolutnih prava mogu ugroziti perspektive Crne Gore da se održivo razvija, budući da održivi razvoj prije svega znači uravnoteženje opšteg (uključujući tu i buduće generacije) i pojedinačnih interesa u svim sferama društvenog života u cilju jačanja političke, socijalne i kulturne kohezije društva, odnosno obezbjeđenja svih dimenzija ljudskih prava za sve.

Umjesto:

U procesu donošenja odluka treba afirmisati metode dogovaranja, pregovaranja, usklađivanja suprotstavljenih interesa, saradnje i koordiniranog djelovanja centralnih i lokalnih organa vlasti, uz ukljičivanje ostalih društvenih aktera – civilnog sektora, stručnih i sindikalnih udruženja, naučnih institucija, poslovnog sektora.

Samovolja i zloupotreba ovlašćenja od strane pojedinaca i monopolskih

grupa i korupcija moraju biti maksimalno ograničene

Sada stoji :

U procesu donošenja odluka treba afirmisati metode dogovaranja, pregovaranja, usklađivanja suprostavljenih interesa, saradnje i koordiniranog djelovanja centralnih i lokalnih organa vlasti, uz ukljičivanje ostalih društvenih aktera – civilnog sektora, stručnih i sindikalnih udruženja, naučnih institucija, poslovnog sektora.

Umjesto:

Naglašeno je da je veoma važno imati zakonski osnov za sprovođenje Strategije (u vidu Parlamentarnog akta ili uredbe koju donosi Vlada). Polazeći od ovakvih stavova i težnje da se osigura efikasna primjena dokumenta, formulisana je i slijedeća preporuka: NSOR zahtijeva angažovanje i koordinaciju rada svih društvenih aktera, prije svega onih sa izvršnim ingerencijama, kao i punu društvenu afirmaciju kroz usvajanje u Parlamentu.

Sada stoji :

Naglašeno je da je veoma važno za sprovođenje Strategije obezbijediti angažovanje i koordinirano djelovanje svih društvenih aktera, prije svega onih sa izvršnim i zakonodavnim ingerencijama. Takvim pristupom bi se omogućilo ostvarivanje ciljeva održivog razvoja ekološke države i postizanje pune društvene afirmacije održivog razvoja.

ZA RAZVOJNO KULTURNO INFORMACIONI CENTAR „MOST”

Siniša Stevović

Vučedolska bb

84220 Žabljak

tel/fax +381(0)89360-010

mob +381(0)67 227 228

e-mail: hitss@cg.yu

http://www.durmitor.com

http://www.odjek.com

http://www.ngo-most.org

Advertisements

, , , , , , , , , , , , ,

  1. Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s