DEKLARACIJA O EKOLOSKOJ DRZAVI CRNOJ GORI

DEKLARACIJA
O EKOLOSKOJ DRZAVI CRNOJ GORI
Mi, poslanici Skupstine Republike Crne Gore, svjesni smo da je, zbog ugrozavanja prirode, zastita identiteta prostora na kome zivimo i djelujemo postala nas neodlozan i pravovremeni posao.

Svjesni duga prema prirodi, izvoru naseg zdravlja i inspiraciji nase slobode i kulture, posvecujemo se njenoj zastiti u ime sopstvenog opstanka i buducnosti potomstva.

Prihvatamo da ni jedna razlika medju nama nije toliko velika koliko su velike promjene kojima je izlozeno nase prirodno okruzenje. Bez obzira na nasa nacionalna, vjerska, politicka i druga ubjedjenja i osjecanja, znamo i prihvatamo da su dostojanstvo i svetinja ljudskog bica organski povezani sa svetinjom i cistotom prirode.

Covjek i priroda u njemu i oko njega cjelovito su jedno u svojim dubinama i po svom smislu i naznacenju.

Stoga je oduvijek zloupotrebu covjeka pratila zloupotreba prirode. Zato opredjeljujuci se i boreci se za dostojanstvo covjeka pozvani smo da se borimo i za dostojanstvo prirode.

Donosenjem ove Deklaracije, Crna Gora prema prirodi uspostavlja drzavni odnos i poziva na mudrost sve ljude da sprijece ekolosku katastrofu koja nam prijeti.

20. septembar 1991. Skupstina Republike Crne Gore

————————————————————
————————————————————

ekoloska_je_evropska
Ekoloska je Evropska

Deklaracija-o-ekoloskom-razvojnom putu Crne Gore
Kampanja MOST-a iz 2006. godine koju je podržalo više hiljada gradjana Crne Gore

Mi, građani Crne Gore, “svjesni smo da je, zbog ugrožavanja prirode, zaštita
identiteta prostora na kome živimo i djelujemo postala naš neodložan i pravovremeni posao. Svjesni duga prema prirodi, izvoru našeg zdravlja i inspiraciji naše slobode i kulture, posvećujemo se njenoj zaštiti u ime sopstvenog opstanka i budućnosti potomstva. Prihvatamo da ni jedna razlika među nama nije toliko velika koliko su velike promjene kojima je izloženo naše prirodno okruženje. Čovjek i priroda u njemu i oko njega cjelovito su jedno u svojim dubinama i po svom smislu i naznačenju. Stoga je oduvijek zloupotrebu čovjeka pratila zloupotreba prirode. Zato, opredjeljujući se i boreći se za dostojanstvo čovjeka, pozvani smo da se borimo i za dostojanstvo prirode”. (Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori, Žabljak, 20 septembar 1991.)

Danas, 20. septembra 2006. godine, 15 godina poslije donošenja Deklaracije o ekološkoj drzavi Crnoj Gori, polazeći od nepobitne istine da je Crna Gora svojim postojanjem i Ustavom ekološka i prepoznajući mnogobrojne izazove kojii prijete da to ugroze, tražimo:

– Da se prihvate i ispoštuju odrednice Arhuske konvencije i Zakon o slobodnom pristupu informacijama Republike Crne Gore, i da se javnosti, pojedincima i nevladinim organizacijama pruži potpuni uvid u informacije od važnosti za životnu sredinu;

– Da se formira EKO FOND, i od svake privatizacije u Crnoj Gori opredijeli od 7-10% sredstava za rješavanje ekoloških problema, kao i da se da primat “zelenim poslovima”, odživom turizmu, poljoprivredi, i programima održivog razvoja;

– Da se umjesto sadašnjeg procenta zaštićenih područja, kao prva Ekološkadržava opredijelimo za donji minimum od 35% područja pod zaštitom;

– Da međunarodna zaštićena područja i nacionalni parkovi Durmitor, Biogradska gora, Prokletije, Skadarsko jezero, i Lovćen čine “Zeleni pojas” Crne Gore koji će se, sa sa novim područjima pod zaštitom, uvezati u prekogranični međunarodni “Dinarski luk” i srce Ekološke države;

– Da se označe ugrožene zone posebno važne za turističku i naučnu valorizaciju (sela, granična područja nacionalnih parkova, ambijentalne i istorijske cjeline, turistički centri…), i da se hitno obavi procjena uticaja ljudskih djelatnosti u ovim područjima i počnu sprovoditi planovi za njihovu revitalizaciju i da se u zonama, koje su predviđene za zaštićena područja, obustave štetne aktivnosti;

– Da se zaustavi enormna sječa šuma, divlja gradnja, rasprodaja prirodnih resursa, neadekvatna upotreba zemljišta, da se poštuje zakonska regulativa i da se ekološke crne tačke rješavaju kao prioriteti cijelog društva.

Postavi komentar