Amandmani na tekst Nacrta ustava

Zabljak, Nedjelja, 15. April 2007. 22:02

Prijedlog,

U okviru javne rasprave, mreža nevladinih organizacija „Zeleno je IN” uputila je amandmane na predložena rješenja u nacrtu Ustava Republike Crne Gore:

Alternativa mreže zeleno je in za član 5:

Tako što će glasiti:

Glavni grad i Prijestonice

Član 5

Glavni grad Crne Gore je Podgorica.

Prijestonica Crne Gore je Cetinje.
Ekološka Prijestonica Crne Gore je Žabljak.

Obrazloženje:

Polazeći od istorijske činjenice o proglašenju ekološke države Crne Gore, ustavnog opredjeljenja, i Deklaracije usvojene od strane Parlamenta Crne Gore na Žabljaku 1992 godine, logično je da prva ekološka država na svijetu ima i ozvaničenu ekološku prijestonicu, i to baš u onom mjestu gde je takvom i proglašena – Žabljaku.
Crna Gora spada u red malih zemalja i po površini i po broju stanovnika. Podrška građana ekološkom konceptu razvoja postaje prepoznatljiva u cijeloj Evropi. Ovim bi se dugoročno pozitivno uticalo: na svijest stanovništva u Crnoj Gori, pomoglo većem razumjevanju održivog razvoja, pomoglo očuvanju prirode, i otvoranju novih mogućnosti za zemlju koja počinje stvarati turistički brend MONTENEGRO.

Ekološki veoma atraktivna, sa raznovrsnim biodiverzitetom na tako malom prostoru, Crna Gora bi, ozvaničavanjem svoje ekološke prijestonice u samom Ustavu, pored jedinstvenog rješenja dala i poseban podstrek smanjenju regionalnih razvojnih nejednakosti u Crnoj Gori.

Kako, inače, prirodno okruženje Žabljaka pripada području zaštićenom po više osnova, tako bi cijeli region i sama prijestonica dobila nove mogućnosti kao ekološki centar (otvarenje fakulteta za održivi razvoj, kancelarije za održivi razvoj, prirodnjački istraživčki centar, mrežu eko sela, organsku proizvodnju hrane, festivale, zdravstveni i kongresni turizam, novi imidž, brand…), a sve to ne samo da bi pomoglo da se uspostavi istinski sklad sa prirodom koji je sada na velikom ispitu, već bi smanjillo i odliv stanovništva, obustavilo dugogodišnje obezvredjivanje prirodnih resursa, i stvorile osnovne predpostavke za sprovodjenje Nacionalne strategije održivog razvoja.

Ovim bi se zadovoljila ne samo teritorijalna kompomenta, već bi se stvorila mogućnost da novi ekološki centar bude u trouglu sa kulturom i istorijom koju predstavlja prijestonica Cetinje, i naprednim i administrativnim centrom što danas predstavlja Podgorica. Kompaktna, napredna, decentralizovana, bez „provincija“, zemlja raznolikosti, kultura, prirode… – Crna Gora.

Pravi je trenutak da se promijenimo, da više radimo na uspostavljanju i poštovanju osnovnih principa koji dokazano funkcionišu u sredjenim društvima kojima težimo.Samo toliko tražimo i ovom inicijativom.

Predlog činimo dostupnim cjelokupnoj javnosti, šaljemo svim poslaničkim klubovima, ubijedjenii da će dobiti podršku Ustavotvorne Skupštine Crne Gore.

Alternativa mreže zeleno je in za član 20:

Zivotna sredina

Član 20

Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obavještavanje o njenom stanju.
Svako je, a posebno država, obavezan da čuva i unapređuje životnu sredinu.
Država i vlada moraju djelovati u skladu sa principima održivog razvoja.

Kordinator mreže “ZELENO JE IN”

Siniša Stevović

Advertisements

, , , , , , ,

  1. Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s