Zeleno je in

Globalno zagrijavanje i svjetska ekonomska kriza ozbiljni su problemi koji zahtijevaju reakciju bez odugovlačenja. Dok čekamo da se vlade odluče da probleme suštinski rješavaju: svako od nas može znatno doprinijeti poboljšanju stanja odgovornim načinom života, počevši s promjenom jednostavnih, svakodnevnih navika. To je jedan od najefikasnijih načina spašavanja planete…

Ovdje je popis samo nekih stvari koje možete učiniti u borbi protiv ekonomske krize i globalnog zagrijavanja:  nešto što će vam omogućiti dugoročnu i znatnu uštedu posle malih ulaganja…Nešto što će vam pomoći da razmišljate pozitivnije, da se osjećate bolje, zdravije, bogatije, korisnije….Mjere koje aktivno doprinose kroz cijeli život…

Zamijenite obične sijalice štedljivima (CLF)
Kompaktno fluorescentno svjetlo (CFL) koristi 60 posto manje energije od običnih sijalica. Ovom jednostavnom promjenom smanjićete emisiju ugljen dioksida za 140 kg godišnje.

Postavite programirane termostate
Automatski će smanjiti grijanje ili hlađenje noću i ponovno ga pojačati ujutro. Mogu vam omogućiti znatno smanjenje iznosa računa za potrošnju električne energije.

Održavajte dva stepena nižu temperaturu zimi, a klima-uređajima hladite prostorije za dva stepena više
Gotovo polovina energije koju koristimo u domaćinstvu troši se na grijanje i hlađenje. Ovom jednostavnom promjenom možete smanjiti emisiju ugljen dioksida za 900 kg godišnje.

Čistite ili redovno zamjenjujte filtere u  klimama- i drugim uređajima
Čišćenjem prljavog filtera možete smanjiti emisiju ugljen dioksida za 150 kg godišnje.

Kad nabavljate nove aparate za domaćinstvo, izaberite one koji štede energiju
Potražite etiketu Energy Star na novim aparatima i odaberite najefiksnije modele.

Ne ostavljajte uređaje na poziciji ’standby’
Koristite dugme za uključivanje ili isključivanje na samom aparatu. Televizor koji je uključen tri sata na dan, koliko u prosjeku Evropljani dnevno gledaju televizijski program, a preostalo vrijeme nalazi se u poziciji ’standby’, potroši 40 posto energije u toj poziciji.

Obložite bojlere toplotnom izolacijom
Ovom jednostavnom radnjom smanjićete emisiju ugljen dioksida za 450 kg godišnje. Ako postavite regulator toplote na najviše 50°C, možete je smanjiti za dodatnih 240 kg godišnje.Osjetićete razliku na računu za struju….

Odmaknite frižider i šperet
Ćesto su frižideri postavljeni tik uz šporet ili bojler i zato troše više energije. Naprimjer, ako se nalaze u podrumskoj prostoriji čija je temperatura 30-35ºC, trošiće gotovo dvostruku količinu energije i prouzrokovati emisiju dodatnih 160 kg ugljen dioksida godišnje za frižider, odnosno 320 kg za zamrzivač.

Redovno odleđujte stare frižidere i zamrzivače
Još ih je bolje zamijeniti novijim modelima, koji imaju ugrađeno automatsko odmrzavanje i uopšte troše do dvostruko manje energije od svojih prethodnika.

Ne dozolite da vam toplota nepotrebno izlazi iz doma
Kad provjetravate svoje stambene prostorije, otvorite prozore samo na nekoliko minuta. Ostavite li otvoren samo jedan mali prozor čitavog dana, energija potrebna da nadoknadi gubitak toplote tokom šest hladnih mjeseci (kad je spoljna temperatura 10ºC ili manja) rezultiraće emisijom od gotovo jedne tone ugljen dioksida.

Zamijenite stara jednostruka stakla na prozorima dvostrukim
Za to će ipak biti potrebno određeno ulaganje, ali će to prepoloviti energiju koja se gubi kroz prozore i dugoročno će se isplatiti.Ako kupite  najbolji proizvod koji se nudi na tržištu (prozori s drvenim okvirom i dvostrukim ‘low-e’ staklom koje čuva toplotu, punjenim argonom), uštedjećete više od 70 posto energije koja se trenutno nepotrebno gubi.

Uvijek poklopite lonce dok kuvate
Na taj način štedite puno energije potrebne da bi se skuvalo jelo. Još je bolje kuvati u posudama pod pritiskom ili na paru – takvo posuđe može uštedjeti oko 70 posto energije!

Koristite mašinu za pranje veša ili posuđa samo kad je puna
Ako je baš morate upotrijebiti dok je još poluprazna, tada namjestite program za pranje poluprazne mašine ili štedljivi program. Današnja sredstva za pranje su tako efikasna da se veš i sudje može oprati i na niskim temperaturama.

Tuširajte se umjesto da se kupate
Tuširanjem se troši četiri puta manje energije nego kupanjem. Da biste uštedjeli još više energije, izbjegavajte tuširanje jakim mlazom i koristite tuš sa manjim protokom vode.

Trudite se koristiti što manje vruće vode
Zagrijavanje vode troši puno energije. Možete uštedjeti vruću vodu koristeći tuš s manjim protokom vode (smanjenje emisije ugljen dioksida za 160 kg godišnje) i pranjem odjeće u hladnoj ili toploj vodi (smanjenje emisije ugljen dioksida za 230 kg godišnje) umjesto u vrućoj.

Koristite konopac za kačenje veša umjesto mašine za sušenje kad god je to moguće
Možete smanjiti emisiju uglljen dioksida za 320 kg godišnje ako sušite svoj veš na vazduhu makar šest mjeseci svake godine.

Izolujte zidove i podove u kući
Ako na odgovarajući način izolujete svoje zidove i podove, vaš račun za grijanje može biti 25 posto niži, a možete smanjiti emisiju ugljen dioksida za 910 kg godišnje. Zatvaranjem pukotina i stavljanjem traka za toplotnu izolaciju možete smanjiti emisiju ugljen dioksida za još 770 kg godišnje.

Reciklirajte otpad u kući
Možete smanjiti emisiju ugljen dioksida za 1100 kg godišnje recikliranjem polovine otpada koje vaše domaćinstvo proizvede.

Reciklirajte organski otpad
Oko tri posto emisije stakleničkih plinova otpušta se usled raspadanja biorazgradivog otpada. Recikliranjem organskog otpada, ili njegovim kompostiranjem ako imate vrt, možete pomoći u uklanjanju ovog problema! Samo se pobrinite da ga pravilno kompostirate da bi se raspao s dovoljno kiseonika, jer će inače vaše kompostiranje može prouzrokvati emisiju metana i neugodan miris.

Kupujte inteligentno
Jedna boca od 1,5 l zahtijeva manje energije i proizvodi manje otpada nego tri boce od 0,5 l. Kupujte reciklirane papirnate proizvode: za proizvodnju recikliranog papira potrebno je 70 do 90 posto manje energije, a na taj se način sprečava i uništenje šuma širom svijeta.

Odaberite proizvode sa malo ambalaže i iznova punite postojeću ambalažu kad god je to moguće
Tako ćete smanjiti proizvodnju otpada i upotrebu energije!

Koristite istu kesu za kupovinu više puta
Pri kupovini će te uštedjeti energiju i smanjiti proizvodnju otpada koristeći kesu za višekratnu upotrebu umjesto da u svakoj prodavnici uzmete jednokratnu kesu. Otpad ne samo što otpušta ugljen dioksid i metan u atmosferu već zagađuje vazduh, vodu i zemlju.

Smanjite proizvodnju otpada
Većina proizvoda koje kupujemo na ovaj ili onaj način uzrokuje emisiju stakleničkih plinova, npr. tokom proizvodnje ili distribucije.

Posadite drvo
Samo jedno drvce apsorbovaće tonu ugljen dioksida tokom svoga životnog vijeka. hlad koju baca na kuću može umanjiti vaš račun za rashlađivanje od 10 do 15 posto.

Odaberite ekološke izvore energije
U mnogim područjima možete se prebaciti na energiju koju proizvode čisti, obnovljivi izvori, kao što su vjetar i sunce.

Kupujte voće i povrće od lokalnih proizvođača
Za preevoz hrane od proizvođača do vaših tanjira troše se velike količine goriva. Kupujući u komšiluku uštedjećete gorivo i podržati  razvoj i podići standard lokalne zajednice.

Budite aktivni u svom malom vrtu – zdravo je i korisno

Pretvorite svoj balkon u voluminozni povrtnjak. U većim gradovima, nekima je balkon jedina veza sa prirodom, pa će uživati u plodovima koje su sami na njemu uspjeli proizvesti, daleko od polja. Pored dekorativnog cvijeća u keramičkim posudama možete zasaditi paradajz ili papriku, salatu, krastavac ili pasulj. Za tako proizvedeno povrće moći ćete biti sigurni da nije tretirano štetnim herbicidima ili pesticidima, uživaćete gledajući ga kako raste, a zatim sa ponosom i dvostruko uživati u plodovima lične proizvodnje. Neke od povrtnica i začinskih biljki pomoći će vam čak i da se riješite dosadnih komaraca, muva i drugih insekata.

Na napuštenim vikend imanjima može se i mnogo više…

Zamrznute namirnice zamijenite svježima
Za proizvodnju zamrznutih proizvoda potrebno je deset puta više energije.

Kupujte organsku hranu kad god je moguće
Organsko tlo zadržava smanjuje ugljen dioksid u puno većoj mjeri nego tlo na klasičnim farmama. Da sav svoj kukuruz i soju proizvodimo organski, iz atmosfere bismo uklonili 250 milijardi tona ugljen dioksida!

Jedite manje mesa
Metan je drugi po važnosti staklenički plin, a krave su jedan od najvećih proizvođača metana. Zbog svoje prehrane travama i više želudaca one proizvode metan i ispuštaju ga svaki put kad izdahnu.

Smanjite broj prevezenih kilometara hodanjem, vožnjom bicikla, vožnjom automobilima na smjenu ili korištenjem sredstava javnog prevoza kad god je to moguće
Ako izbjegnete samo 26 km vožnje automobilom svake nedjelje, smanjićete emisiju ugljen dioksida za 230 kg godišnje!

Dogovorite sa svojim kolegama i prijateljima vožnju automobila na smjenu
Ako se samo dva dana u nedjelji povezete s nekim ili se neko poveze sa vama, smanjićete emisiju ugljen dioksida za 730 kg godišnje.

Ne ostavljajte na svom automobilu prazne krovne nosače
Ako ne uklonite prazne krovne nosače, zbog otpora vazduha i dodatne težine povećaćete potrošnju goriva i emisiju ugljen dioksida do 10 posto.

Održavajte svoje vozilo u ispravnom stanju
Redovno održavanje omogućuje efikasnu potrošnju goriva i smanjuje emisiju stakleničkih plinova. Ako samo jedan posto vlasnika automobila na odgovarajući način održava svoja vozila, u atmosferu se ispušta gotovo 450 miliona tona ugljen dioksida manje.

Vozite pažljivo i ne trošite nepotrebno gorivo
Prilagođavanjem svog stila vožnje možete smanjiti emisiju ugljičnog dioksida. Vozite odgovarajućom brzinom, ne pritiskajte pretjerano gas, kočite motorom umjesto kočnicama kad god je to moguće i isključite motor ako vozilo stoji na mjestu više od jednog minuta. Prilagođavanjem svog stila vožnje možete uštedjeti i na gorivu i na održavanju automobila.

Jednom nedjeljno provjerite pritisak u gumama svog vozila
Odgovarajući pritisak u gumama može vam omogućiti da se s istom količinom goriva vozite više od tri posto duže. Budući da svake četiri ušteđena litra benzina smanjuju emisiju ugljen dioksida za devet kilograma, svako povećanje efikasnsti potrošnje goriva značajno je!

Kad dođe vrijeme za novi automobil, odaberite onaj s manjom potrošnjom goriva
Svake godine možete smanjiti emisiju ugljen dioksida za 1360 kg ako vaš nvi automobil može preći samo pet kilometara više sa četiri litra benzina nego onaj koji trenutno vozite. Hibridnim automobilom možete preći i do 97 km sa četiri litra!

Pokušajte raditi od kuće
Rad od kuće može vam pomoći da drastično smanjite broj kilometara koji svake nedjelje preeđete automobilom.

Letite manje
Putovanje avionom proizvodi velike količine ugljen dioksida, zato redukujte broj letova koliko god je moguće.

Podstaknite svoju školu ili preduzeće na smanjenje emisija stakleničkih plinova
Svoj pozitivni uticaj na globalno zagrijavanje možete proširiti daleko od svoje kuće tako da aktivno podstičete druge na preduzimanje sličnih radnji.

Podstaknite prelazak na obnovljivu energiju
Uspješna borba protiv globalnog zagrijavanja zahtijeva prelazak na obnovljive izvore energije kao što su sunce, vjetar i biomasa, na nacionalnom nivou. Te su tehnologije spremne za širu primjenu, ali postoje zakonske prepreke koje to onemogućuju.

Štitite i čuvajte šume širom svijeta
Šume igraju ključnu ulogu u globalnom zagrijavanju: one apsorbuju ugljen dioksid iz vazduha.

Razmislite o učinku svojih ulaganja
Ako u nešto ulažete novac, trebate razmisliti o učinku koji će vaša ulaganja i vaša štednja imati na vaše okruženje, globalno zagrijavanje…

Pošaljite ovaj popis dalje!

S obzirom na sve veće iskorištavanje prirodnih resursa, krize, zagađenje prirode i klimatske promjene, ekonomsku i političku nejednakost u svijetu, širenje gladi i bolesti, druge globalne i lokalne probleme, znanja i vještine kako živjeti održivo postaće presudni u 21. vijeku.
Pošaljite ovaj popis e-mailom svojim prijateljima, a ako ste bloger, stavite ga na svoj blog: što više ljudi promijeni svoje ponašanje, to će veća biti VAŠA pomoć u spašavanju planete!

zeleno-je-in_resize-257x300

Advertisements

, , , , , , , , , , , ,

  1. Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s