17 godina ekološke države

zastava2

Ekologija u korumpiranom, nedemokratskom, centralizovanom, duboko podijeljenom, i zloupotrijebljenom društvu, teško da je dostižna.
Kako vrijeme odmiče sve će biti teže održati i postojeći sklad.Uzme li se u obzir današnji trenutak: podje se od od Bojane, Budve, Kotora, Podgorice, Mojkovca, Župe, Nikšića, Plava, Pljevalja, Žabljaka, dobije se ukupna slika naše ekološke stvarnosti …
Svakodnevno dobijamo pozive od gradjana koji traže pomoć za ugroženu prirodu iz nekog dijela Crne Gore, teško da im svima možemo izaći u susret jer većina slučajeva nepoštovanje Ustava i zakona.
Održivi razvoj i ekologija podrazumijevaju otvoreno, pravedno društvo sa principima kojima danas teži Evropa.Tužno je gledati danas vladin karavan koji obilazi sjever i dijeli obećanja i kredite sa pozicija vlasti, to je posao banaka.Vjerovao sam da je to vrijeme duboko za nama, ali očigledno da nije.Putevi koji će se graditi i koji će gradjani plaćati predstavljaju se kao vladin dar sa neba.Vlada je zloupotrijebila ispolitizovala sve od kancelarije za održivi razvoj do vaterpolo reprezentacije.
Svakodnevno se produbljuje jaz, izmedju izmedju 95% siromašnih i pet posto bogatih. Ovim se dodatno opterećuje pozicija aktivnog gradjanskog društva, sve je lakše manipulisati javnim mnjenjem, većina gradjana danas se bori za golu egzistenciju svojih porodica, u takvim okolnostima teško je govoriti o ekologiji.

Globalna kriza dolazi i kod nas, utiče na turizam, cijene…Nastavimo li da odstupamo od osnovnih održivih principa ,siječemo granu na kojoj sjedimo . Ekološka država se ne brani u rukavicama, ekologija u 21 vijeku je osnovna obaveza svakog savjesnog čovjeka.
Ekološki pokret u Crnoj Gori ne smije ćutati, moraju se raskrinkavati svi loši potezi.Naše prirodne predispozicije su takve da se cjelokupna budućnost bazira na njihovom održivom korišćenju.Sa domaćinskim odnosom, reformama cjelokupog društva, odgovornšću, obezbijedićemo zdravlje stanovništva, dovoljno hrane, energije, vode, i perspektivnu zemlju u Evropskoj zajednici naroda.
Ministarstvo za ekonomski razvoj umjesto da gradjanima sa najnižim primanjima subvencionira solarne kolektore, podržava izgradnju energetski efikasnih kuća, smanji PDV , oslobodi ove grane privrede poreza, istima navodno subvencionira račune za struju i tako održava status qvo. To je samo djelić od sprovodjenja ideje ekološke države.Ne želi se dokazati da se može održivo, ne želi se slobodan pojedinac već duboko zavisan i kontrolisan.
Ministarstvo za ekonomski razvoj je glavni začin u svim čorbama, odgovorno je za neodrživ urbani razvoj, divlju gradnju, partijsku privredu, korupciju koja je postala jedan od glavnih ekoloških problema u Crnoj Gori, neuspjelu privatizaciju, energetsku politiku, marginalizovanje i spajanje ministarstva ekologije i turizma…
Na osnovnu svega vidjenog lako ćemo biti u poziciji kolonije, ljudi koji vode zemlju ili nijesu spremni ili sposobni da odgovore izazovima koji stoje pred nama… Niko umjesto nas neće štititi naše osnovne interese, Evropska unija je društvo na dobrovoljnoj, ravnopravnoj bazi.Svaka zemlja u EU se snažno bori za što bolju poziciju….Evropski partneri nam u ovom trenutku prevashodno moraju pomoći da se demokratizujemo…Ako je to uspjelo Kipru, Luxemburgu, Grčkoj, Sloveniji može i Crnoj Gori.

box

Danas u centru ekološke države na dan proglašenja, umjesto naučne akademije, igrom slučaja u našem gradu gostuje cirkus, po treći put nam otvaraju obdanište, voda je poplavila isto pa je otvaranje odloženo, valjda da cirkus bude kompletniji, sa česmi curi voda samo od 7 do 20 časova, miris sa gradske kanalizacije koja nekontrolisano otiče izmedju naselja dopire do centra grada…
Srećan ti rodjendan ekološka država Crna Goro.

Advertisements

, , ,

  1. Ostavite komentar

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s